Klimatrapport

”En mörk bild för klimatet – varnas för extrem hetta och torka”

2:00 min
  • Effekterna av klimatförändringarna kan komma tidigare än befarat. Det handlar bland annat om artutrotning, mer spridda sjukdomar och värme som inte går att leva i.
  • Det skriver FNS Klimatpanel IPCC i ett utkast till en kommande rapport som ska publiceras nästa år. Det enligt nyhetsbyrån AFP som läst utkastet.
  • ”Det är en mörk bild som målas upp men mycket känns igen sedan tidigare. Det varnas bland annat för extrem hetta, torka, vattenbrist och höjda havsnivåer som kommer att drabba många hundra miljoner människor”, säger Ekots klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola.

Ekots klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola kommenterar rapporten:

Vad är det här för IPCC-rapport som nu läckt ut?
– Det är en del av FN:s stora klimatrapport som publiceras ungefär vart sjunde år och sammanfattar kunskapen från tusentals klimatforskare i hela världen.
Det är information ur delrapport två som beskriver konsekvenserna av den pågående uppvärmningen som nu läckt.

Vad är det egentligen som är nytt i den här rapporten?
– Det är en mörk bild som målas upp men mycket känns igen sedan tidigare. Det varnas bland annat för extrem hetta, torka, vattenbrist och höjda havsnivåer som kommer att drabba många hundra miljoner människor. Även fortsatt massutrotning av djurarter och kollaps av ekosystem.

– Det som verkar nytt är att man varnar för så kallade tipping-points i klimatsystemet, trösklar som om de överskrids kan leda till oåterkalleliga effekter. Ett exempel är om isen på Västantarktis bryts loss så kan det orsaka flera meters havsnivåhöjning.

– Det här är omdiskuterad forskning där det fortfarande finns ganska mycket osäkerhet. Inte huruvida sådana effekter finns men däremot hur nära vi är att överskrida dem. Om tipping-points nu nämns i den slutliga rapporten skulle det kunna tyda på att forskarna blivit mer överens om att den här risken är större än man tidigare trott.

Kan det ha med pandemin att göra att den här IPCC-delrapporten läcker ut på förhand?
– Ja, hela klimatrapporten har försenats av pandemin. Egentligen skulle allt vara klart till det stora klimatmötet i Glasgow i slutet av året och ligga som underlag för förhandlingarna där. Men just den här delen om klimatkonsekvenser blir inte klar förrän nästa år.
Så det kan vara ett sätt att se till att även den viktiga kunskapen finns med när världens länder samlas igen för att förhandla om klimatet.