En runda till - alkoholens tjusning och svärta

1:37 min

"En runda till" slog rekord på de danska biograferna och är ett välgjort  underhållande drama om alkoholens förtrollning. (Premiär 9 april).
Betyg: 4

Titel: En runda till (Druk)
Regissör: Thomas Vinterberg
Manus: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Skådespelare: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang
Genre: Drama
Betyg: 4

Först var det tänkt att "En runda till" skulle handla om alkoholens ljusare sidor. De medelålders kompisarna firar en 40-årsdag och snackar sig fram till att livet är lite motsträvigt just då, och kanske skulle behöva livas upp. En av de berättar då om en forskare i Norge som påstår att människan fungerar som bäst med en promillehalt på 0,5 procent i blodet. Och de bestämmer sig för ett experiment, varje morgon tar de en sup eller ett glas vin och mäter sig till rätt halt. De möts i skolan där de jobbar. Vad ska hända?
Ja, så långt en underhållande kul filmidé. Men sen under filminspelningen omkom Thomas Vinterbergs dotter i en bilolycka, och allvaret sökte sig också in i filmen. Som också visar upp rusets mörka sidor och konsekvenser. "En runda till" är med sin idé och med Mads Mikkelsen i huvudrollen en klart sevärd film, som känns tänkvärd, men mer underhållande än djupt allvarlig.