film

”En runda till” är en hyllning till alkoholen, livet – och dottern som dog

8:36 min

Regissören Thomas Vinterberg skulle göra en film om att slå sig fri från vardagens grå tristess. Men när hans dotter plötsligt gick bort under inspelningen ställdes allt på ända.

Mitt i intervjun minns Thomas Vinterberg kortfilmen han gjorde för snart 30 år sedan, "Pojken som gick baklänges".

– Det är väldigt konstigt, men den är precis som mitt liv nu, säger Thomas Vinterberg.

Pojken förlorar sin bror i en trafikolycka.

Thomas Vinterberg syftar på händelsen som inte går att komma runt när man ska berätta om hur hans nya film "En runda till" blev till.

Thomas Vinterbergs dotter Ida skulle ha spelat dottern till Mads Mikkelsens rollfigur, läraren Martin.

Men bara fyra dagar in i inspelningen i maj 2019 blev hon och hennes mamma, som överlevde, påkörda på en belgisk motorväg, på väg hem från Paris.

Dotterns död gjorde tanken på att återuppta inspelningarna absurd, berättar Thomas Vinterberg på videolänk från sitt arbetsrum.

– Att gå på toaletten var en mardröm, då vällde tårarna fram när man konfronterades med sanningen. Att göra film blev nästan som en paus i det smärtsamma tillståndet. Tårarna hittar ändå sin egen väg, man kan inte hålla dem tillbaka, säger Thomas Vinterberg.

Han gick tillbaka till inspelningen.

"En runda till" bygger på en pjäs som han skrev för Burgteater i Wien. Vi får lära känna fyra manliga lärare som tycker att livet är själlöst. Passionen saknas och den grå vardagen är överväldigande. Dessutom är huvudpersonen Martins äktenskap på upphällningen. Så på en födelsedagsmiddag lanserar psykologiläraren Nikolaj en teori som han har läst i en text av en verklig norsk psykiater, Finn Skåderud, att människan är född med en brist på 0,5 promille alkohol i blodet. Utan det är hon olycklig.

Och de fyra vännerna ger sig ut för att göra ett ambitiöst och på samma gång roligt och oroväckande experiment: De ska studera alkoholens effekter, som om det vore ett oprövat kort.

Jag frågar hur han själv blir med motsvarande två glas vin i kroppen. Jag glömmer bort mig själv, säger han.

– Jag kommer ihåg när jag skrev filmen "Jakten". Då hade jag en period i mitt liv då jag hade möjlighet att skriva och samtidigt dricka konjak vid sidan. Och det funkade väldigt bra. Det är som att man slipper självcensuren. Just det att glömma bort sig själv en stund är både i livet och i ens konstnärliga arbete det bästa man kan vara med om.

– Det fanns en tid som jag njöt av att jobba och dricka samtidigt, det var bra för min kreativitet. Men nu tillåter livet inte att jag är full på jobbet. Jag har många barn och en familj och lever väldigt ansvarsfullt, kanske för ansvarsfullt, fortsätter Thomas Vinterberg.

I filmen radas namnen på kända stordrickare upp, Churchill och Hemingway, som finns i bokhyllan bakom Vinterberg. Men säger jag, är inte det en romantisk syn, att alkohol är bra för kreativiteten?

– Jag tycker att vår film både visar alkoholens positiva sidor – hur många par känner du till exempel som träffades helt nyktra – och de negativa, säger Vinterberg.

– Samtidigt måste man erkänna att alkohol ödelägger familjer och tar liv. Och jag tycker att vi balanserar de två värdena och undersöker både det goda och det onda.

Men temat som lyser starkast i "En runda till" är medelålderns känsla av brist. Thomas Vinterberg ville sätta upp en spegel mellan det att vara ung och det att vara medelålders.

– Det är en protest mot mycket av det som ett medelåldersliv bygger på. Jag försöker inte få folk att dricka, men att protestera mot det uniformerade, automatiserade, förutsägbara livet, och i stället sträva mot det inspirerade livet, säger han.

Resten av inspelningen beskriver Vinterberg som en beautiful catastrophy, en vacker katastrof. Gymnasieskolan där studenten står för dörren var hans dotters, klassrummet också. Samtidigt som det värsta hade hänt bidrog alla till att skapa den där känslan av att något fantastisk kommer att hända, som man kan ha när man är ung. En känsla av viktlöshet som han minns tydligt.

– Som ung kan man uppleva att var viktlös. Jag kan minnas själv att vara 16 år och stå i min trädgård och vara nyförälskad och känna doften av syrener och vara en liten smula full och ha hela livet framför mig. Resten av livet blir en längtan tillbaka till den stunden.

"En runda till" får Sverigepremiär på filmfestivalen i Göteborg och biopremiären är planerad till april.