Överrubrik

En testartikel

Här skapar vi testinnehåll för att populera Sveriges Radios styleguide. Läs mer om utvecklingsarbetet på Digitala medier i Utvecklingsbloggen.

Uppmaningsruta! Detta är brödtext som kopierats in från ett avsnitt:

- Badkaret ska ut. Stora kakelplattor skulle jag få istället för de här, men det är ju mycket trevligare med de här, så jag tycker nä finns ingen anledning.

Helt och snyggt kakel det har hon redan, så nytt behövs inte, säger Mait Eckerström som bor i en tvåa på 59 kvadratmeter några minuters promenadväg från tunnelbanan i Stockholmsförorten Hagsätra. Här har hon bott i lite mer än 10 år och hon trivs. Fastigheten, som är från 50-talet köptes 2005 av IKANO fastigheter, ett bolag som ägs av familjen Kamprad och nu ska huset renoveras. Stammarna, elen och fönstren ska bytas och badrummen kaklas. I köket blir det ny kyl, och frys, induktionshäll, och plats för micro och skafferiet åker ut.

Sveriges radio har tidigare skrivit om detta.

- Det här förstår du ska bort. Var ska man i en liten tvåa göra av grejerna.

Mait Eckerström förstår att stammarna behöver bytas men hon tycker att fastighetsägaren gör mer än vad som behövs

- Dom säger att det kostar mycket pengar med stambyte, men vad kostar det inte att riva det som fungerar. Det tycker jag är värre.

Hans Lind forskar om fastigheter på KTH i Stockholm. I en rapport slår han fast att dagens hyressättningssystem i kombination med bostadsbristen gör att fastighetsägarna lockas att göra de renoveringar som gör att de kan höja hyran snarare än de som behövs och som de boende vill betala för.

Mellanrubrik

Det här beror på att underhåll som att laga läckande rör och måla om inte leder till hyreshöjningar, eftersom det är inbakat i hyran, men att lägga in kakel å klinkers i badrummet eller parkett i vardagsrummet det är standardhöjande åtgärder som ger fastighetsägaren rätt att höja hyran. Hans Lind har inte gjort några beräkningar men menar att forskningen har stöd i verkligheten.

- Kvaliteten på dagens bostadsbestånd är inte fullt så dålig som många föreställer sig och man kanske inte behöver göra så mycket som vi tror. Man kan kanske lappa och laga ett litet tag till, men lappa och laga får man inga hyreshöjningar av, så därför får vi paradoxalt nog för mycket renoveringar på grund av de här reglerna.

  1. ett
  2. två
  3. tre

Boverket bedömer också att antalet renoveringar ligger på en hög nivå och har gjort det sedan tre år tillbaka på fråga från Boverket svarade också 42 procent av de kommunala bostadsbolagen förrförra hösten att sen de började agera som affärsdrivande bolag har de ökat andelen standardhöjande åtgärder framför vanligt underhåll. Hyresgästföreningen i Stockholm säger också att fastighetsägarna vill göra mer i lägenheterna än tidigare och att hyrorna därför blir högre efter renoveringar nu.

  • ett
  • två
  • tre

Vi är tillbaka i huset i Hagsätra som ska renoveras. Lotta Sandström har bott här i en tvåa i drygt 5 år. De boende har olika uppfattningar, en del vill ha det nya, en del inte.

En text som är uppmaning