TURKIET

Erdoğan: Ingen signal att verkligen utvisa ambassadörer

2:05 min
  • Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan tycks inte göra verklighet av hotet att utvisa tio ambassadörer, bland dem Sveriges, för ett gemensamt uttalande till stöd för en känd aktivist.
  • I ett tv-sänt tal i kväll gick Erdoğan hårt åt ambassadörerna – men gav inga signaler om att de ska utvisas.
  • Tio länders ambassadörer uppmanade i förra veckan Turkiet att släppa den fängslade affärsmannen och filantropen Osman Kavala.

Det kan nog bäst beskrivas som en elegant ansiktsräddning. Av både Turkiet och de tio länder som valde att offentligt kritisera den turkiska juridiken.

Tio länders ambassadörer uppmanade i förra veckan Turkiet att släppa den fängslade affärsmannen och filantropen Osman Kavala. En stor personlighet i Turkiet som suttit fängslad i drygt fyra år. Han anklagas för att ha orkestrerat stora protester som svepte över landet 2013 och för delaktighet i kuppförsöket 2016.

Uttalandet fick den turkiska statsledningen att rasa. I helgen förklarades de tio ambassadörerna “icke önskvärda”.

Sedan dess har intensiv diplomatisk aktivitet pågått bakom stängda dörrar och tidigare i dag skrev USA:s ambassadör i Ankara, en av de som skrev under uttalandet, att man respekterar Wienkonventionens artikel 41. Den innebär att man respekterar nationers inre angelägenheter.

Uttalandes delades av de andra länderna, bland de Sverige och tycks ha kylt ner den upptrissade stämningen.

I sitt tal i kväll anklagade Erdoğan ambassadörerna för respektlöshet mot Turkiets suveränitet och juridiska system och för att lägga sig i inre angelägenheter. Han sa att respektlöshet måste beivras men att ambassadörerna nu lärt sig en läxa och kommer att bli mer försiktiga. Tonen var hård och rättfram.

De tio ambassadörerna har inte formellt backat från sitt uttalande men dagens diplomatiska uppvisning dämpar ändå hätska toner och motar en större diplomatisk kris innan den riktigt hunnit bryta ut.