Ett bra år för svenska vinodlare

2:25 min

Det verkar bli ett bra år för svenska vinodlare. Vindruvorna växer bra. Det är för att sommaren har varit varm, men inte för torr.

Anders Åberg är vinodlare vid Gränna, nära Vättern. Han har nära 11 000 vinrankor, som han planerar att börja skörda runt den 1 oktober.

– Nu hoppas jag på en varm och solig september. Då kommer det bli bra, säger Anders Åberg.

Det finns väldigt lite vinodlingar i Sverige, jämfört med andra länder. Men det blir mer och mer. Anders Åberg har odlat vindruvor till vin i 10 år, utanför Gränna i Småland. Han är en av ungefär 50 odlare i Sverige, som odlar vindruvor för att tillverka och sälja vin.

I år växer vindruvorna bra i Sverige. Sommaren har varit varm, men det har också regnat en del. Det är bra för vindruvorna. Anders Åberg hade otur och fick ett angrepp av svampen mjöldagg på en del av sina vindruvor. Men det är ändå en bra skörd, säger han till Ekot.

– Hade inte det här angreppet skett då hade vi nog haft en rekordskörd. Det hade varit ett oerhört bra år. Och det är fortfarande ett bra år, säger Anders Åberg.

Det finns också ungefär 150 personer som odlar vin som hobby i Sverige. Sveneric Svensson är ordförande i organisationen Svenskt Vin. Han hoppas att fler av dem ska bli inspirerade till att börja tillverka och sälja vin, efter den här bra sommaren. Det säger han till Ekot.

– Allt eftersom att fler och fler får upp ögonen för att det faktiskt är möjligt, och kanske också att det kan vara en del av en biinkomst, så är det naturligtvis fler som vågar ta steget. Och en sån här sommar kommer säkert att öka självförtroendet bland svenska vinodlare ytterligare, säger Sveneric Svensson.