Ett historiskt åtal om flera tusen mord i Iran väcks i Sverige

4:23 min

En 60 år gammal man har åtalats för folkrättsbrott, grovt brott och flera mord. Mannen är misstänkt för att ha haft en stor roll i dödandet av flera tusen politiska fångar i Iran år 1988. Han åtalas i Sverige, även fast de misstänkta brotten hände i Iran. Det är första gången någon åtalas för de här morden. Och det är en mycket stor rättegång som väntar. Därför är åtalet historiskt.

Mannen greps av svensk polis på flygplatsen Arlanda vintern 2019. Ett av brotten han är misstänkt för är folkrättsbrott. Det är ett brott som begås under till exempel krig. Det kan till exempel handla om att man skadar civila personer genom att stjäla saker från dem eller förstöra deras hem. Mannen är också misstänkt för att varit inblandad i hundratals avrättningar. Alltså när man dödar någon, som ett straff.

I Iran avrättades politiska fångar sommaren 1988. Då dödades minst 5 000 fångar, enligt en rapport från organisationen Amnesty international. Den 60-åriga mannen är misstänkt för att ha valt ut vilka fångar som senare skulle avrättas.

Det är första gången som någon åtalas för avrättningarna i Iran. Det berättar åklagaren Kristina Lindhoff Carleson.

– Det här är första gången någonsin i världen som man har en straffrättslig process när det gäller misstankar om den här typen av brott som skett i Iran. Egentligen så är det Iran, naturligtvis, som eventuellt ska lagföra personen som har begått brott. Men det krävs ju att det ligger utanför Iran, säger Kristina Lindhoss Carleson.

Folkrättsbrott är ett mycket grovt brott, i hela världen och i Sverige. Därför spelar det ingen roll var brotten har begåtts, av vem, eller när. När någon är misstänkt för det, kan andra länder ta hand om det. Det är därför mannens kan åtalas i Sverige. Trots att det inte hände här. Och trots att det gått så lång tid sedan människorna dödades.

Polisens utredning om mannens inblandning har tagit mycket tid. Han har suttit häktad i 2 år i Sverige. Nu när han är åtalad, kommer det bli en rättegång. Rättegången kan ta flera månader. Ungefär 70 personer kommer få prata under rättegången. De flesta bevisen kommer komma från personer som själva sett eller hört något från avrättningarna.

En av de som kommer att vittna mot mannen är Vida Rostamalipour. 1988 fick hon höra att hennes man dödats i Iran, när han satt i ett fängelse i Teheran. Hon fick inte begrava honom eller veta vart graven finns. Hon berättar för Ekot att hon förlorade sin man och sin bror det året.

– 1988, har jag förlorat två av mina nära och kära. Min kära man. Och min kära bror, säger Vida Rostamalipour.

Rättegången kan bli en av de största internationella rättgångarna om brott i svensk historia. Den 60-åriga mannen säger att han inte har begått brotten som han anklagas för.

lattsvenska@sverigesradio.se