RECENSION – FILM

Recension: Dokumentären House of Cardin om Pierre Cardin, modeskapare och socialist

2:28 min
  • Modeskaparen Pierre Cardin gick bort den 29:e december 2020, 98 år gammal, efter ett liv som modeskapare, formgivare och entreprenör.
  • Han kallade sig socialist och feminist och demokratiserade modet genom att designa färdigsydda plagg som såldes i vanliga varuhus. Han ville att kläderna skulle vara bekväma och kunna köpas av vanliga kvinnor. 
  • Dokumentären beskriver en ovanlig man som på frågan om vad som är hans favoritfågel, svarade ”fjäril”.
Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: House of Cardin
Regi: P. David Ebersole, Todd Hughes
Medverkande: Pierre Cardin, Jean-Paul Gaultier, Philippe Starck m.fl
Genre: Dokumentär
Premiär: På bio 23 april, kan även ses digitalt på Draken film från kl 18, 27 april till kl 18, 28 april
Betyg: 2 av 5

Pierre Cardin var en ovanlig man. När han i en intervju fick frågan om vad som var hans favoritfågel, svarade han ”Fjäril, de flyger ju”.

Han levde med män men mitt i livet förälskade han sig i den franska skådespelerskan Jeanne Moreau. Dessutom föddes han i Italien och hette först Pietro Cardini.

Han lyckades reta gallfeber på det franska modeetablissemanget genom att göra mode för varuhusen. Färdigsydda plagg för vanliga kvinnor.

Där låg hans lojalitet, han var en man av folket och hade en extrem känsla för entreprenörskap. Pierre Cardin var tidig med att låna ut sin logga till allehanda produkter. Och hans starka expansionsvilja, ledde honom tidigt både till Kina, där befolkningen fortfarande bar arbetsuniform, och till det forna Sovjetunionen, där tygerna var av stel filtkvalitet och inte dög till klänningar. Men oklart hur, den typen av frågor ställs inte i den här dokumentären, så fanns plötsligt hans plagg och ting i produktion även där.

Lite problematiskt är att flera av de intervjuade står i tacksamhetsskuld till Cardin, som modegiganten Jean-Paul Gaultier och formgivargurun Philippe Starck som fick sina första jobb av mästaren.

Men det är ett intressant liv och en intressant människa som skildras i ”House of Cardin”, resultatet blir tyvärr ändå en ovanligt lång reklamfilm om mode.