Artificiell intelligens

EU vill förbjuda avläsning av ansikten på offentlig plats

2:01 min
  • EU blir först i världen med att reglera AI.
  • Användningen av ansiktsigenkänning på offentlig plats ska förbjudas, sa EU-kommissionens konkurrenskommissionär Margrete Vestager i dag.
  • EU-kommissionen la i dag fram förslag till ny lagstiftning som ska främja utvecklingen av artificiell intelligens. De hoppas göra EU världsledande.

Användningen av biometrisk övervakning som ansiktsigenkänning ska i princip förbjudas i Europa, med några få undantag, som till exempel vid sökandet efter försvunna barn eller i utredningar av terrorbrott, sa EU:s konkurrenskommissionär Margeret Vestager.

EU-kommissionen la i dag fram förslag till ny lagstiftning som ska främja utvecklingen av artificiell intelligens och göra EU världsledande. Det förutsätter också att EU:s medborgare känner förtroende för den nya tekniken. Därför ska användningen av AI regleras – framför allt inom det som klassas som högriskområden.

– Det kan handla om algoritmer för av avgöra om en person ska få lån eller inte, eller om mjukvara i självkörande bilar eller i robotar inom sjukvården, sa Margrete Vestager.

AI ska heller inte få användas fritt vid jobbrekrytering eller vid uttagning till olika utbildningar, för att förhindra diskriminering.

EU blir först i världen med att reglera användningen av artificiell intelligens och hoppas kunna sätta en global standard som teknikföretag måste rätta sig efter.

Frågan är kontroversiell. Organisationer som värnar den personliga integriteten kräver ännu hårdare lagstiftning.

Moderaten Jörgen Warborn sitter i Europaparlaments särskilda utskott för artificiell intelligens, och han ser en stor risk att det blir för mycket begränsningar.

– Det riskerar att trycka företag och AI-utveckling ifrån Europa till framför allt USA och Kina. Vi har halkat efter och vi måste vända den situationen, säger Jörgen Warborn.