EUs skogsstrategi ska lyftas in i sametingets skogsarbete

Det har varit stor uppmärksamhet det senaste året kring skogens roll i klimatförändringarna och kring skogsbrukets påverkan på rennäring och biologisk mångfald.

Ordförande i rennäringsnämnden, Marita Stinnerbom, ser positivt på EU:s skogsstrategi och säger att den kommer påverka sametingets kommande skogspolicy.

EU:s nya skogsstrategi är en del i arbetet med att minska utsläppen inom EU med 55 procent till 2030, och tanken är att bevara och plantera mer skog.

– Den går i linje med det vi sagt från rennäringen att vi vill ha in i den svenska skogsskötseln. Det är ett bra första steg, säger Marita Stinnerbom, partiledare för Guovssonásti.

Det största oppositionspartiets partiledare är dock inte enbart positiv till EU:s nya skogsstrategi och tror att både den och den svenska skogsutredningen kan få hårda konsekvenser för samiska skogsägare.

– Det är bra att man värnar den biologiska mångfalden och det måste till en förändring i det storskaliga skogsbruket. Men om man tittar på hur exempelvis fjällnära skog ska sparas, så tycker jag det är viktigt att det här är på frivillig basis och att den ersättning som ges inte är i form av skog någon annanstans, säger Håkan Jonsson, Jakt- och Fiskesamerna.

Guovssonástis partiledare delar inte oron.

– Det finns ju också ett förslag om att ta hänsyn till små skogsägare och jag hoppas att man gör det från svensk sida, säger Marita Stinnerbom, Guovssonásti.

Marita Stinnerbom ansvarar i Sametingets styrelse för arbetet kring en kommande skogspolicy, som man på Sametingets kansli nu jobbar med. EU:s skogsstrategi kommer påverka arbetet.

– Det är klart att i den skogspolicy som Sametinget jobbar med tar vi in det som vi tycker ser bra ut i EU:s skogsstrategi. Det stärker det arbete vi gör och det stärker även våra påtryckningar för förändring i den svenska skogsvårdslagen, säger Stinnerbom.

När det gäller Sametingets skogspolicy tror Håkan Jonsson att alla sametingspartier kommer vara tämligen eniga.

– Jag tror inte vi kommer ha några stora meningsskiljaktigheter här. Det är viktigt att vi från sametinget ger signaler för hur vi ser att framtidens skogsbruk ska gestaltas, säger Håkan Jonsson, Jakt- och Fiskesamerna.

Mer om politikernas tankar kring EU:s skogsstrategi i klippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio