Om Fria ordets dag-lektionen

Hur vet du om en nyhet är sann? Får man verkligen säga vad som helst? Och hur är det att jobba som journalist i ett land där pressfriheten inte är självklar?

Fria ordets dag är en digital kostnadsfri lektion för sjätteklassare om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier. Här får du tips och exempel på vad som är sant eller falskt och hur man kan lita på en nyhet.

Under lektionen får eleverna möta kända programledare från SVT Barn, journalisten Åsa Larsson som är expert på källkritik i UR:s serie Källkoll, Sam Edward från Syrien som är journalist på Sveriges Radio och journalister från de lokaltidningar som medverkar. Tillsammans med dem får eleverna reflektera kring hur man vet vad som är sant eller falskt i det gigantiska informationsflödet online. Lektionen är cirka 40 minuter lång.

För att få ut så mycket som möjligt av dagen kan ni förbereda er genom att prata om just källkritik, yttrandefrihet och sociala medier. Under sändningen kommer eleverna att kunna interagera med programledaren genom att visa upp röda och gröna lappar och svara på enkätfrågor.

Klassen kan koppla upp sig via länk och eleverna får aktivt vara med i sändningen.

Bakgrund

Fria ordets dag startade i Växjö 2016 och har sedan dess spridits till flera platser i Sverige. Från och med 2021 är arrangemanget helt digitalt. Det nya digitala formatet bygger vidare på den scenshow som var grunden i de Fria ordets dag-arrangemang som gjorts på flera platser tidigare. En del av innehåller produceras i förväg men själva showen är direktsänd.

Frågor mejlas till friaordetsdag@sr.se.

Material att använda inför eller efter lektionen

Hos Utbildningsradion finns ett arbetsblad med quiz, det är material som kan användas inför Fria ordets dag eller som en uppföljning av dagen.

Här hittar du också webb-tv-serien Källkoll - en serie om källkritik på nätet! Viralgranskarna Åsa Larsson och Jack Werner går tillsammans med programledarkollegan Edwin Safari igenom hur information och kommunikation fungerar i digitala medier. De kommer titta närmare på virala snackisar och gå på djupet i nyhetsflödet. Här får du tips om hur du granskar sånt du ser på nätet och lär dig mer om psykologin och strukturen bakom digitala medier.

Fria ordets dag är ett samarbete mellan SVT, Sveriges Radio, UR och lokala tidningar.