VECKANS PROGRAM

Extremt närgånget i Expressen om utsatt barn och var drar SVT gränsen för fejk i naturfilm?

Expressen backar delvis om tvångsomhändertaget barn

I fall som rör tvångsomhändertagna barn och trasiga familjesituationer brukar medier vara extremt försiktiga med sina publiceringar. Helt enkelt eftersom publicitetsskadan för de inblandade riskerar att bli väldigt stor.

Men Expressen och reportern Alexandra Pascalidou har i ett uppmärksammat fall valt att agera totalt tvärtom. En 13-årig flicka som rymde från ett umgänge med sina föräldrar tidigare i år har stått i centrum och som en ångvält har Expressen gått på med en extremt närgången rapportering om fallet. Namn, bild och video. I reportaget hörs Expressens ansvarige utgivare Klas Granström om publiceringen, etiken och tvärvändningen i veckan.

– Man kan absolut konstatera att vi kunde ha varit mer återhållsamma. Läser man artiklarna nu så ser man vilken typ av text som vi tycker är rätt och fungerar på sikt, säger Klas Granström till Medierna.

Var drar SVT gränsen för fejk i naturfilm?

Naturfilmer är majestätiska och idag extremt påkostade. Men hur sanningsenliga är de här produktionerna? Det här är en gammal debatt som i takt med att nya filmer släpps ständigt leder till nya ifrågasättanden. SVT sänder just nu serien Serengeti. En inköpt serie som tagit ännu ett steg på Hollywoods dramaturgiska trappa.

Mediernas Tonchi Percan träffar Henrik Ekman, den kända rösten i SVT:s naturfilmer. Hur ser han på att den aktuella serien kategoriseras som dokumentär? Och var går gränsen för effekter och animationer i SVT:s naturfilmer?

Medierna släpps som podd lördag 07.00 och sänds i P1 kl 11.03