F1-bloggen: Höll på att bli stort fiasko

1:55 min

Las Vegas GP kunde knappast ha börjat på ett sämre sätt. I reklamen påstod man det är det största sportevenemanget på planeten. Kostnad. $500 miljoner. Höll istället på att bli ett av de största fiaskon.

Men turen vände sig och det blev ett bra lopp med mycket action. Kanske mest tack vare ”no nonsense” Max Verstappen, som vann före Charles Leclerc och Sergio Perez, som startade 11:a.

– Max var on fire, ansåg Red Bulls motorsportchef Helmut Marko.

Många omkörningar och ett par krascher. Lando Norris, McLaren, flögs till ett sjukhus för koll. Efter en timme kom han tillbaka till depån.

Den tredje platsen innebar att Sergio ”Checo” Perez blir vice mästare och får nytt kontrakt. För Red Bull innebar det grand slam. Världsmästare och vice plus att man också vann VM för konstruktörer. Kan inte bli bättre.

Lewis Hamilton hade en chans att bli tvåa i mästerskapet men blev bara sjua och har nu 41 poäng mindre än Checo.

Det började med Max och Charles sida vid sida in i första kurvan. Precis som i Österrike för några år sedan men då var det den sista. Bägge gånger kom holländaren ut först men den här gången åkte han på ett tidsstraff för att ha tvingat en annan förare att köra utanför banan.

Banan var hal lika med uruselt grepp och Max förklarar att han gled utan att kunna hindra det.

– Först blev jag sur för straffet på fem sekunder men domarnas beslut var väl rätt.

Varför sa man inte till Max att lämna tillbaka första platsen till Charles? Man sa bara att domarna undersökte vad som hänt. För publiken och spänningen och showen, som alla talade om, gjorde R B helt rätt. Hade han lagt sig bakom monegasken hade det not inte tagit många varv innan han dragit förbi. Istället satte han av straffet när han kom in för att byta däck. Och trillar ner från första till 11:e plats. Sedan fanns det bara ett läge på gaspedalen. I botten.

Uppkörningen och omkörningarna var mer än underhållande. Bättre reklam för F1 kunde han inte göra och inte de heller bakom mästaren. Sergios och Carlos Sainzs uppvisning. Oscar Piastri, som försvarade McLaren. Och även delvis och så länge det varade Logan Sargeant.

Efter 16 varv började spänningen på allvar. Charles om Max, som sedan kör in i depån. Mekanikerna står beredda men rör inte bilen de första fem sekunderna. Kommer ut som 11:a. Lite längre bak kör Lewis Hamilton och Oscar Piastri lätt ihop. Max har startat klappjakten. Ett par delar flög iväg när han pressade sig förbi George Russell.

Leclerc leder men den glädjen varade inte så länge. Checo kom förbi och tar över ledningen. Max fyra. Om Piastri. Trea. Charles tar tillbaka ledningen. Sergio släpper förbi stallkamraten. Max om Charles. Utan att knuffas. Det tog 22 varv från, vad som såg ut som en hopplös 11:e plats till att ta över ledningen igen. Mexikanaren om monegasken, som missar en inbromsning.

Kommandobryggan ber Max slå av på tempot så att Checo kan dra nytta av suget bakom. Kom för sent. Charles ganska lätt om på sista varvet, ca 300 meter från mål.

– Kör om Red Bull tre gånger men blir bara tvåa. Känns lite underligt, tyckte han.

Vad tyckte Max om loppet?

– Tuff seger.

Sergio drog en lättnadens suck trots att det bara blev en tredje plats. Han säkrade därmed något historisk för sitt team. Bägge förartitlarna. Enda hotet var Lewis Hamilton som bara blev sjua och får nöja sig med bronsplatsen. Checos form har gått upp och ner. Bra lopp varvade med urusla men den här tredje platsen säkrade hans nya kontrakt. Finns dock ganska många som ändå tycker att man skall byta ut honom. Kör man samma bil som mästaren men efter 21 lopp har 286 poäng mindre är det dags att byta ut honom. Finns dock inte så många alternativ.

De som skulle komma i fråga har mer eller mindre vattentäta kontrakt för de närmaste åren. Och varför skulle t.ex. McLaren frivilligt släppa Lando Norris eller Oscar Piastri. En kandidat kan Alex Albon vara. Eller Red Bull junioren Liam Lawson. Fick ingen plats för nästa år hos Alpha Tauri. Den tog Daniel Ricciardo. Så även Formel 1 gäller väl också den gamla sportsregeln. Varför ändra ett vinnande team?

Det vill inte Lewis Hamilton heller men han vill ha eller rättare sagt kräver äntligen en bil som han kan börja vinna med igen. Den sjufaldige mästaren har inte vunnit ett lopp sedan 2021 i Saudiarabien. Det är 45 lopp sedan!!!!! Under den här säsongen har han ibland tvingats köra mot förare, som han förr i tiden då och då varvade. Inte för att de var dåliga men deras bilar var helt underlägsna.

En kamp återstår och det gäller inte bara mycket pengar utan också om prestige. Mercedes mot Ferrari om andra platsen för konstruktörer. Det skiljer fyra poäng och bara finalen i Abu Dhabi kvar.

På väg tillbaka till depån sjöng Max Viva Las Vegas för full hals. Sorry Max. Du träffar nästan alla kurvor perfekt men missar alla toner. Elvis Presley hade en mycket bättre stämma.

Att arrangörerna bad polisen rymma ut läktarna innan andra träningen kan kanske kosta dem en förmögenhet. En advokatfirma har lämnat in en s.k. class action stämning å 35.000 besvikna fans vägnar. Många hade köpt flygbiljetter och betalt hotellrum enbart för första dagen och nöjer sig inte med det presentkort på $200, som arrangörerna lovat, och som dessutom bara gäller för affärer som säljer fan- och teamartiklar.

Den officiella siffran var 315.000 åskådare under de tre dagarna. En tv kommentator tvivlar på den siffran för han såg många tomma platser på läktarna. Andra spekulerade i att visserligen hade kanske så många biljetter köpts av några som hade hoppats kunna sälja dem till ett högre pris men efterfrågan var liten. I vanliga fall sveper en tv-kamera över de fulla läktarna flera gånger under ett lopp. I Las Vegas gjorde man det bara en gång och det var när Charles Leclerc tog ledningen.

Max får sista ordet.

– Ok killar. Nu till en nattklubb. Vi ses i morgon. Kanske, sa han till Charles och Sergio.