Pandemilagen

Få länsstyrelser har kontrollerat trängseln

2:02 min
  • Den nya pandemilagen som ska begränsa trängseln trädde i kraft i söndags, men 11 av 15 länsstyrelser som Ekot pratat med har ännu inte utfört kontroller.
  • Enligt lagen har landets 21 länsstyrelser ansvar att kontrollera trängseln på bland annat köpcenter, badhus, gym och sportanläggningar.
  • Men i till exempel Stockholm och Halland gjordes besök redan i måndags.

- Det har varit känt länge att pandemilagen skulle komma, men då skulle den starta i mars. Sen fick vi under julhelgen reda på att det skulle bli redan den 10e januari, och då inledde vi arbetet med att hitta personer som skulle ta uppdragen, många hade semester och vi ville inte avbryta det, säger Doris Nicht, avdelningschef vid länsstyrelsen i Blekinge som planerar att göra sina första kontroller de kommande dagarna.

Landets 21 länsstyrelser har enligt den nya pandemilagen ansvaret att utföra tillsyn för att kontrollera trängseln på exempelvis köpcenter, badhus, gym och sportanläggningar.

Men 11 av 15 länsstyrelser som Ekot pratat med uppger att de inte har utfört några sådana besök sedan lagen trädde i kraft i söndags. Tre länsstyrelser uppger att de fortfarande håller på att upprätta en organisation som ska arbeta med tillsynen, och som ska vara klar den här veckan eller nästa vecka.

Men i till exempel Halland och Stockholm gjorde man besök redan i måndags. I Halland har man nu under veckan kontrollerat trängseln vid handelsplatser.

Det finns även skillnader på hur länsstyrelserna kommer att gå tillväga för att kontrollera trängseln. Många kommer att göra aktiva besök på olika platser, men länsstyrelsen Norrbotten kommer i första hand att förlita sig på tips från allmänheten och observationer som andra myndigheter gör.

- Vi ska också följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och riktlinjer. Vi kommer i första hand att inrikta oss på råd och information, det är också en del av vårt tillsynsarbete, säger Robert Svanberg tillsynshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.