CORONAÅTGÄRDER

Få resenärer följer rekommendationen om munskydd i kollektivtrafik

1:32 min
  • Endast var tionde vuxen person i kollektivtrafiken följde munskyddsrekommendationen när Ekot, tillsammans med flera lokala P4-stationer, räknat hur många som bar munskydd av drygt 1200 resenärer i hela landet.

  • Rekommendationen infördes förra vintern, togs bort under sommaren, och återinfördes nu i början av december.

  • “Den borde bli högre”, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten om siffran en av tio men vet inte om Folkhälsomyndighetens egen kommunikation om munskydd bidragit till att så få följer rekommendationen.

Så här har vi undersökt efterlevnaden av munskyddsrekomendationen:

Vi har räknat 1230 personer som reste kollektivt den 14 och 15 december, ungefär en vecka efter att Folkhälsomyndigheten återinfört rekommendation att använda munskydd. Av dessa bar 144 personer munskydd, vilket är lite drygt var tionde person.

Vi har inte räknat personer som rest i kollektivtrafik då det inte varit trängsel, utan endast då det inte varit möjligt att hålla avstånd till andra resenärer. Folkhälsomyndigheten har ingen tydlig definition av trängsel, därför har vi utgått från att man ska kunna hålla två meters avstånd.

Vi har tillsammans med flera P4-stationer gjort stickprover i Luleå, Borlänge, Karlstad, Stockholm, Södertälje, Jönköping, Halmstad och Kristianstad.