Unionen

Fackförbundet: Korttidsarbetet minskar kraftigt

2:00 min
  • Förra våren omfattades cirka 120 000 av Unionens medlemmar av systemet med korttidsarbete, i oktober hade det minskat till 28 000 och nu i mars till 14 000.
  • ”När det går bättre så fasar man ut stödet och det är vad som har skett till exempel inom industrin”, säger chefsekonom Katarina Lundahl.
  • Enligt Unionen väntas systemet fortsätta vara viktigt i branscher som påverkas av restriktioner.

– Det är ju inget man har för att tjäna pengar eller ha roligt utan det är ju något som är ett akut krisstöd. När det går bättre så fasar man ut det och det är vad som har skett till exempel inom industrin, men inte på en del andra håll i ekonomin", säger chefsekonom Katarina Lundahl.

Siffrorna som ni har tagit fram, visar de att systemet fungerar som det var tänkt?

– Ja, jag tycker det här visar att systemet för korttidsarbete är väldigt flexibelt och det är bra. Då används skattebetalarnas pengar på ett bra sätt och företagen får stöd när de behöver det.

Korttidsarbete eller korttidspermittering är möjligheten för företag som drabbats av ekonomiska problem att låta de anställda gå ned i arbetstid samtidigt som företaget får statligt stöd. Då kan de anställda behålla det mesta av lönen och slippa bli uppsagda.

Under pandemin har systemet förstärkts och senast i vårbudgeten förra veckan föreslog regeringen nya miljarder till stödet.

Enligt en undersökning bland Unionens fackklubbar minskar nu behovet av korttidsarbete. Förra våren omfattades cirka 120 000 av fackets medlemmar, i oktober hade det minskat till 28 000 och nu i mars till 14 000.

Men enligt chefsekonom Katarina Lundahl kommer systemet fortsätta användas i branscher som påverkas av restriktioner.

– Våra resultat visar också att korttidsarbete är en viktig insats, inte minst inom besöksnäringen och delar av transportsektorn, här har företagen det tufft och att kunna korttidspermittera personal nu är viktigt.

Tror du att minskningen av korttidsarbetet kommer fortsätta i den här takten?

– Jag tror att det säkert kommer vara en hel del företag i de hårdast drabbade branscherna som behöver fortsätta använda det under våren, men förhoppningsvis kunna fasa ut det under sommaren och hösten.