PRESSMEDDELANDE 2022-05-12

Fågelsångsnatten 21 maj: Skönsång, galna läten och mäktiga körer

Strax efter midnatt, natten till lördag 21 maj, drar P1:s Naturmorgon igång direktsändningen av Fågelsångsnatten. Det blir åtta timmar fågelsång från norr till söder – från Ammarnäs i Västerbotten, Nittälvsdalen i Bergslagen, Getteröns naturreservat i Halland, Osaby i Småland samt Vendelån utanför Uppsala.

Fågelsångsnatten sändes för första gången i maj 2020. Redan då blev responsen från lyssnarna stor och året efter ökade intresset ytterligare. Och nu laddar redaktionen för att låta enskilda solisters skönsång varvas med smått galna läten och mäktiga körer igen. Programledare är Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson.

– Vi är så glada över att ha fått förtroendet att sända Fågelsångsnatten igen. Det är en helt vanlig, men ändå okänd, värld som vi skildrar och det är en speciell känsla att lyssna på detta tillsammans, säger Jenny Berntson Djurvall.

Fågelsångsnatten sänds från fem olika platser där reportrar och fågelexperter finns utposterade. Och det kommer att låta olika från de olika platserna eftersom miljöerna skiljer sig åt – hav, skog, deltalandskap, ekhage och en ringlande å.

– Sedan förändras också ljudbilden under natten när fler och fler fåglar vaknar efter hand. Men det finns också de som bara hörs mitt i natten, säger Mats Ottosson.

Med så många sändningsplatser – ofta svårtillgängliga – krävs också hög teknisk kompetens bakom kulisserna. Var ska mikrofonerna placeras för att fånga upp mesta möjliga fågelsång? Och hur ska sändningsutrustningen klara en hel natt ute i naturen? Dessutom ska ett team förflytta sig med kanot under natten.

– Det blir en kul utmaning, dels tekniskt men också rent fysiskt, att paddla och traska en hel natt med en massa teknik. Det ska bli superspännande, säger ljudteknikern Olle Sjöström som följer reportern Lena Näslund och experten Didrik Vanhoenacker längs Vendelån under natten.

De fem arenorna
Programmets nav är som vanligt en ekhage vid en sjö i Osaby strax söder om Växjö. Programledarna Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson har sällskap av ekologiprofessorn Susanne Åkesson – och en klassisk vårkör av först enkelbeckasin och så småningom bofinkar, trastar och sångare.

Den nordligaste punkten blir Ammarnäs i Västerbottensfjällen. Här bildar Vindelälvens källflöden ett vidsträckt, fågelrikt deltaland. En viktig rastplats för flyttande fåglar på väg mot fjällen. Reporter Thomas Öberg finns på plats tillsammans med fågelkännaren Christer Olsson och de hoppas på en högljudd fågelkör med blåhake, vadare, änder och lommar. Och som extra bonus kanske till och med fjällgås och dubbelbeckasin.

I barrskogarna kring Nittälvsdalen i Bergslagen lyssnar reporter Joacim Lindwall efter nattskärra, orrspel, hoande ugglor och kanske också smålommarnas ljudliga duetter och klagande rop från myrmarkernas gölar. Med sig har han Martin Green, fågelforskare med många års nattlyssnande i bagaget och en av personerna bakom Svensk fågeltaxering vid Lunds universitet.

Reportern Lena Näslund tar med sig Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet och passionerad fågelskådare, i kanoten. De paddlar med start i Vendelsjön och fortsätter sedan färden under natten ner längs Vendelån mot Uppsala. Kanske når de fram till Fyrisån. Längs vägen har de chans på rördrom, trastsångare, kärrsångare, flodsångare, vaktel och kornknarr.

Västligaste utpost blir Getteröns naturreservat norr om Varberg i Halland. Lisa Henkow rapporterar från de unika våtmarkernas rika fågelliv, tillsammans med naturvägledare Linnea Henriksson som skådat fågel sedan barnsben och lyssnar efter Getteröns fåglar varje dag i sitt jobb. Här sjunger näktergalar och sånglärkor, medan änder, skrattmåsar och gäss bidrar med grövre röster till fågelkören. I luften drar ladusvalorna fram som svarta pilar och med lite tur får vi höra rosenfinken.

Sändningstid
Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play lördag 21 maj kl. 00.02- 07.55. Efter sändningen finns natten tillgänglig som podd.

Nytt quiz med 15 sjungande fåglar
sverigesradio.se/naturmorgon finns all information om Fågelsångsnatten. Där finns också ett helt nytt quiz där lyssnarna kan testa sina fågelsångskunskaper.

Nya fågelsånglektioner i podden ”Livet enligt Naturmorgon”
Nu finns sammanlagt 32 fågelsånglektioner där Mats Ottosson guidar i konsten att veta vilken fågel som sjunger hur. I podden finns också flera långa inspelningar av bara fågelsång från tidigare Fågelsångsnätter.

Förra årets Fågelsångsnatt
Fågelsångsnatten 2021 lockade 460 000 lyssnare* under direktsändningen. En ökning på mer än 20 procent jämfört med första året. Det är också 45 procent fler lyssnare än en vanlig P1-natt.

Om Naturmorgon
Naturmorgon startade 1990 och är Sveriges Radios direktsända naturprogram. Ordinarie sändningstid är lördagar kl. 06.10-07.55 i P1. Programmet finns även som podd.

* Kantar-Sifo Radioundersökningar

Pressbilder:

https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/bc1b65para

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Söderlundh, producent
helena.soderlundh@sverigesradio.se

070-108 54 68   

Jenny Berntson Djurvall, programledare
jenny.berntson@sverigesradio.se

070-296 05 55

Mats Ottosson, programledare
mats.ottosson@sverigesradio.se
072-187 81 00

Eva Sahlin, pressansvarig
eva.sahlin@sverigesradio.se

070-684 18 52