Färre än planerat har ansökt om lån till körkort

2:30 min

Personer som söker jobb hos Arbetsförmedlingen kan få ett lån för att ta körkort. Centrala studiestödsnämnden, CSN, lånar ut pengarna. Men färre än planerat har ansökt om lånet. Därför kommer regeringen ändra reglerna så att fler kan ta det. Thomas Eneroth är minister i regeringen. Han säger att de ska göra nya regler väldigt snart.

– Nu tänker vi komma fram med förslag här inom kort. Och presentera både regelförändringar, men också en utökning av möjligheten att kunna ta körkortslån, säger Thomas Eneroth.

En av de nya reglerna kommer komma senare i år. Den gör så att de som är 19 och 20 år gamla ska kunna ansöka om lånet även om de inte söker jobb hos Arbetsförmedlingen.

Man kan låna pengar av CSN för att studera. Sedan 2018 kan också arbetslösa få ett lån av CSN för att ta körkort. Det är för att körkortet kan göra det lättare att få jobb. Men också för att färre ska bli lurade av oseriösa trafikskolor, som tar för mycket pengar för lektioner i att köra bil. Därför får man bara ta lektioner på godkända trafikskolor, om man får lånet. Man kan som mest få 15 000 kronor i körkortslån av CSN.

I år har 3 600 personer fått lån för att kunna ta sitt körkort. Men CSN har mer än dubbelt så mycket pengar kvar att låna ut. CSN vill att Arbetsförmedlingen ska informera fler om att lånet finns.

Sedan 2018 har 34 000 personer fått körkortslån. En av de är Hassan Adam.

– Till exempel, har jag sökt till lager och hemtjänst också. De skriver att de behöver körkort, säger Hassan Adam.

Hassan tog sitt körkort tack vare lånet från CSN. Och nu kan han söka jobb som kräver körkort.