Färre personer säger att de utsatts för brott under pandemin

2:22 min

Antalet personer som säger att de utsatts för brott minskade under förra året. Det visar en ny undersökning från myndigheten Brottsförebygganderådet (BRÅ). BRÅ tror att pandemin har gjort att fler stannat hemma och att det därför har blivit färre brott.

BRÅ är en myndighet som jobbar för att öka tryggheten i samhället. Varje år frågar de människor om de utsatts för något brott. Den här gången har de frågat 74 000 svenskar i åldrarna 16-84 år.

Enligt undersökningen minskade många sorters brott under 2020. Till exempel minskade rån mot person och misshandel, sexualbrott och stöld av bilar och cyklar.

Drygt 20 procent av alla som svarat säger att de utsattes för ett brott under förra året. Året innan var det nästan 23 procent som sa att de hade utsatts för brott.

Sofie Lifvin jobbar som utredare på Brottsförebygganderådet. Hon tror att minskningen beror på att många stannat hemma under pandemin. När man stannar hemma minskar risken att bli misshandlad eller rånad, säger hon.

-När det gäller utsatthet för personrån, fickstöld och misshandel så kan vi se att det har minskat och man kan tänka sig att eftersom många hållit sig hemma under pandemin, så har den här typen av brott minskat under pandemin, säger Sofie Lifvin, utredare på Brottsförebyggande Rådet.

Men en ny typ av brott som ökade förra året är försäljningsbedrägerier, alltså att man blivit lurad när man köpt eller sålt något.

Undersökningen visar också att förtroendet för polis och åklagare har ökat.

Men trots att många säger att de inte blivit utsatta för brott tror de flesta i underökningen att brottsligheten ökat i Sverige.