Saknas bevis

Fem utredningar om IS krigsbrott har lagts ned

2:09 min
  • Fem förundersökningar om krigsbrott mot IS-återvändare har lagts ned, det uppger åklagare för Ekot.
  • "Vi har inte hittat tillräckligt med bevis för att kunna gå vidare till eventuellt åtal", säger kammaråklagare Karolina Wieslander.
  • De tidigare misstänkta i de här fem fallen är kvinnor som flydde läger för IS-fångar i nordöstra Syrien och tog sig tillbaka till Sverige de senaste två åren. 

Handlingar som Ekot har tagit del av visar att de tidigare misstänkta i de här fem fallen samtliga var kvinnor som satt i läger för IS-fångar i nordöstra Syrien. Kvinnorna har flytt och tagit sig tillbaka till Sverige under de senaste två åren. Tre hör hemma i västra Sverige, en i Stockholmsområdet och en i Skåne. En sjätte kvinna som tog sig hem förra året är fortfarande misstänkt för krigsbrott.

Polisens Nationella operativa avdelning, Noa, uppger för Ekot att man fortfarande har mellan 30 och 40 pågående förundersökningar om IS-krigsbrott där både kvinnor och män som befinner sig i Sverige eller i läger i Syrien utreds.

Totalt uppger Säkerhetspolisen att ca 150 personer som hade rest ner till Islamiska staten har återvänt till Sverige.

Kammaråklagare Karolina Wieslander säger att nedläggningarna innebär att de kommer att sluta utreda fallen aktivt, men vissa av de grova misstänkta brotten går inte att preskribera, och skulle ny bevisning komma in så kan de alltså återuppta utredningarna.

Hon säger också att det finns ett brett samarbete nationellt och internationellt, bland annat med FN, USA och inom EU, för att utreda Islamiska statens krigsbrott.

– Vi har ett gott samarbete med andra myndigheter inom Sverige som kan ha kommit i kontakt med de här personerna eller personer som vet någonting. Men framför allt ett mycket väl utvecklat internationellt samarbete, säger hon.