FHM: Varken bus eller godis i år

1:45 min

Även häxor, spöken och troll uppmanas nu att hålla social distans. När årets halloweenfirande närmar sig menar Folkhälsomyndigheten att det inte är lämpligt att gå bus eller godis-runda.

– Jag är tveksam till om man ska gå bus eller godis. Vi vet att det kan vara en kontaktsmitta. Man kan möjligtvis gå bus eller godis till folk man redan känner, som man är i samma klass som, men inte till ett stort antal individer som man inte känner. Man får försöka hitta och anpassa så att det blir innehåll för barnen men att man gör det smittsäkert, säger Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Hon menar att det inte är lämpligt att många barn går dörr till dörr och rör samma godisskålar och därmed kan bli smittade.

Folkhälsomyndigheten har vid flera tidigare tillfällen konstaterat att barn inte smittar vuxna i någon hög utsträckning, men Karin Tegmark Wisell betonar att det här beskedet handlar om barnens bästa.

– Här pratar vi om att man ska få godis av andra. Vi pratar inte om att barn ska sprida smittan utan om att när barn kommer till ett hus och ringer på så tar man godis ur en skål. Och barn kan bli smittade och sjuka, säger hon.

Karin Tegmark Wisell menar att det möjligtvis skulle gå ordna alternativ till bus eller godis såsom separata godispåsar eller att man endast besöker dem som redan är i ens nära krets.

– Det går säkert hitta varianter. Men det gäller också att titta på innehållet och värdet. Då kanske man kan prata med barnen och förklara att vi befinner oss i en pandemi och då anpassar sig hela samhället och det får vi också göra, säger hon.