Pressmeddelande 2021-05-31

Finnjävlarpodden gräver där det gör ont

Finnjävlarpodden är tillbaka med en ny säsong 3 juni. I fyra nya avsnitt dissekeras bland annat finsk musik och loppisfynd som ingen vill ha, trauman, aktivism och ordet Akalla (hur roligt låter det inte när den uttalas på finska?). Programledare är Victoria Rixer och Kristian Borg.

I den nya säsongen av Finnjävlarpodden utforskar programledarna Victoria Rixer och Kristian Borg sverigefinskhet tillsammans med sina gäster.

– Vi utmanar stereotyperna och förnyar våra spegelbilder genom att gräva där det gör ont. För mig har min finska bakgrund inneburit en ”varken eller-identitet” mer än att vara både finne och svensk. Därför har jag alltid sett på det svenska samhället från ett oväntat håll, säger programledaren Kristian Borg.

Finnjävlarpodden sändes för första gången 2017. Programnamnet har fått ett antal lyssnare att reagera.
– Jag tycker fortfarande att det är ett bra namn! Det väcker känslor och det pekar åt två håll på samma gång: på majoritetssamhället, som har klistrat etiketten ”finnjävel” på många av oss, och samtidigt på den som har ordet (bär identiteten?), säger programledaren Victoria Rixer.

Säsongens första gäst är Lina Puranen, tv-producent och kulturarbetare, som blev kritiserad efter att ha gjort den omtalade dokumentärserien Hårt arbete – Kova työ för Svt.

Övriga gäster under säsongen är bland andra Tommie Jönsson, DJ 50spänn och loppisarkeolog, Svt Gokvälls programledare Pia Herrera och Natte Hillerberg, ST-läkare i psykiatri på S:t Görans Sjukhus.

Om programledarna
Victoria Rixer är litteraturvetare, journalist och författare. Hon har skrivit boken ”Kriget, pappa: Ett tillförlitligt sifferminne”.

Kristian Borg är journalist och förläggare. Han har bland annat varit chefredaktör för Stockholms Fria Tidning och just nu skriver han en bok om sverigefinnarnas historia i Haninge.

Finnjävlarpodden finns att lyssna på i Sveriges Radios app samt på sverigesradio.se/finnjavlarpodden
De nya avsnitten publiceras en gång per vecka med start 3 juni.

Pressbilder
Finnjävlarpodden Foto: Nina Uddin
Kristian Borg och Victoria Rixer Foto: Nina Uddin
Kristian Borg och Victoria Rixer (stående) Foto: Nina Uddin
Lina Puranen Foto: Tuomas Ojala

För mer information, vänligen kontakta:
Liisa Tolonen, producent Sveriges Radio Finska
073-7734920
liisa.tolonen@sverigesradio.se

Finnjävlarpodden produceras av Sveriges Radio Finska, som gör program för sverigefinnar i alla åldrar. Hela Sveriges Radio Finskas utbud finns på sverigesradio.se/finska @sverigesradiofinska