Finnjävlarpodden

Finnjävlarpodden med Lina Puranen: Jag skulle vilja se en inkluderande sverigefinskhet

29 min
  • En ny säsong är här! I första avsnittet gästas programledarna Victoria Rixer och Kristian Borg av en riktig kulturambassadör för sverigefinnar, nämligen producenten och kulturarbetaren Lina Puranen.
  • Hon pratar om potatisar, inkluderande sverigefinskhet och hur livet blev efter tv-serien Kova työ – Hårt arbete.
  • Finnjävlarpodden produceras av Sveriges Radio Finska. Det är en podd om att vara helt eller delvis finsk i Sverige. Med utgångspunkt i sverigefinnars personliga erfarenheter pratar vi om identitet, klass, språk, historia och minne. Alla avsnitt finns där poddar finns, till exempel Sveriges Radio Play.

Lina Puranen producerar både tv-program och kulturevenemang och vill värna om en inkluderande sverigefinskhet. Hon berättar bland annat om sin kompis, sverigefinska Henrik som dj:ar tillsammans med Anders som är svensk, men som i deras gemensamma dj-set heter Antti adoptivfinne.

Hon berättar också om hur det kändes att bli dissad av sin egen minoritet efter tv-serien Hårt arbete - Kova työ. Kristian Borgs pappa var med i tv-serien och och även en av de som var kritiska. Kristian frågar Lina om det var hans pappa som startade drevet.