nedskräpning

Fisken i handsken – ett av många djur som drabbats av coronaskräp

1:55 min

En nederländsk forskargrupp har visat hur coronarelaterat skräp som munskydd och plasthandskar redan har ställt till med skador i naturen.

Nedskräpningen med munskydd och annat coronarelaterat avfall är inte bara något som många tror kommer att orsaka problem i naturen. Det har redan gjort det, enligt den nederländska forskargruppen.

Att de ville undersöka hur vanligt det är att coronaskräpet ställer till med skador började med en fisk i en handske.

– Det var en abborre som simmade in i tummen på en plasthandske och som också dog därinne, berättar biologen Liselotte Rambonnet om det första nederländska fyndet med djur som drabbats av coronaskräp som hon såg.

Abborren kunde troligtvis inte simma ut igen när taggarna på ryggfenan hakade fast i plasten. Det här fick henne och några forskarkollegor att leta efter andra liknande observationer i tidningstext och sociala medier.

– Vi ser att det påverkar vilda djur inte bara på land utan också i vatten. Alla sorts djur påverkas, säger Liselotte Rambonnet.

Det är sothönor som bygger bo med munskydd, en död pingvin med munskydd i magen och en intrasslad krabba, till exempel.

– Att de faktiskt har gjort observationer ute i naturen och sett hur det påverkar var väldigt intressant, säger Åsa Stenmarck som är ansvarig för nationell plastsamordning på Naturvårdsverket i Sverige.

Hon menar att det blir lättare att ställa krav till exempel på att det ska finnas mer flergångsalternativ eller vilka material som används i skyddsutrustningen om det finns bevis på att den kan göra skada i naturen.

Det är svårt att säga precis hur stort problemet är, innan fler skräpinventeringar har gjorts. Men ett råd är i alla fall:

– Att verkligen vara noga med att lägga skräpet i en papperskorg eller i avfallsförbränningen där det hör hemma.

Organisationen Håll Sverige Rent ska under året mäta hur mycket coronaskräp som hittas i Sverige.

Referens: Auke-Florian Hiemstra et al. The effects of COVID-19 litter on animal life. Animal Biology 24 mars 2021. DOI: 10.1163/15707563-bja10052