Fler äldre får vaccin men coronasmittan ökar bland unga

4:18 min

Fler personer över 60 år får vaccin mot covid-19 nu. Men coronaviruset sprids fortfarande mycket i samhället, mest bland unga.
Smittspridningen minskar inte lika mycket som förra veckan. Det säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

– En fortsatt minskande trend, men lite oroväckande att det stannat av, säger Sara Byfors.

Färre blir sjuka nu i regionerna Västernorrland och i Västra Götaland. Men i några regioner ökar smittan. Till exempel i Stockholm, Skåne och Kronoberg. Flera regioner har hårdare regler mot smittan än hela Sverige. Det är viktigt att följa de regler och restriktioner som gäller i varje region, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

– Och det är alltid den striktare regleringen som gäller, säger Sara Byfors.

Coronasmittan ökar bland barn och unga upp till 19 år. Det kan delvis bero på att fler unga gör coronatest nu. Bland äldre personer minskar smittan. De flesta äldre över 70 år har fått vaccin nu.

Nästan 2,7 miljoner personer har fått minst en dos vaccin. Det är mer än 30 procent av alla vuxna. Nio procent har fått två doser. De flesta regioner vaccinerar människor i fas tre nu. Det är personer över 60 år och människor i riskgrupper. Några regioner har också börjat vaccinera personer som är yngre än 60 år, i fas fyra.

Ungefär 5000 personer har blivit smittade ändå, trots att de fått vaccin. Det är ungefär 0,3 procent av alla vaccinerade. 187 personer har dött med covid-19, efter att de fått vaccin. De är äldre och kan ha haft andra sjukdomar, som de dog av.

Men det är mycket större risk att bli svårt sjuk och dö om man inte tar vaccin. Därför är det viktigt att vaccinera sig för att skydda sig själv och andra, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

– Skydda både dig och andra genom att vaccinera dig och så att man tar den andra dosen, säger Sara Byfors.

Läget i vården är fortfarande allvarligt. Nästan 2000 personer vårdas på sjukhus med covid-19. Det är ungefär lika många som förra veckan. Av dem vårdas 405 personer med intensivvård. Det är 14 personer fler än förra veckan.

Ungefär 100 personer dör med covid-19 varje vecka. Totalt har 14 091 smittade personer dött i Sverige.