Fler asylsökande behöver hjälp för att klara sig ekonomiskt

3:05 min

Asylsökande får pengar, som kallas dagsersättning. Dagsersättningen har varit samma i 27 år. Den har inte blivit högre, trots att det har blivit dyrare att leva i samhället. Organisationen Röda Korset säger att fler asylsökande nu behöver hjälp för att klara sig.

Jama Akrami är asylsökande och har fru och två barn. Deras pengar tar ofta slut i mitten av månaden, berättar han för Ekot.

– Det kommer inte att räcka ibland. Tio dagar, femton dagar innan pengarna tar slut. Det är jättesvårt att klara sig på 4 500 kronor, säger Jama Akrami.

Dagsersättningen till asylsökande är 71 kronor per dag till en ensamstående vuxen, 61 kronor per dag till en vuxen som har familj, och mellan 37 och 50 kronor per dag till barn.
Det här bestämdes 1994, alltså för 27 år sedan. Summorna har inte ändrats sedan dess. Men priser på mat, kläder och medicin har blivit högre.

Detta gör att det är svårt för många asylsökande att klara sig på pengarna, säger Johanna Saunders på Röda Korset. Pengarna räcker ofta inte till det man behöver för att leva, säger hon till Ekot.

– De senaste åren ser vi i alla våra verksamheter att det finns ett större behov att få hjälp med mat, kläder, rent grundläggande humanitära behov, behov som alla människor har, säger Johanna Saunders.

Politiker i riksdagen har diskuterat dagsersättningen till asylsökande flera gånger sedan 1994. Partierna Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tagit upp frågan. Men ingen regering har höjt ersättningen.

Migrationsminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna har tackat nej till att bli intervjuad av Ekot om det här. Rasmus Ling är politiker för Miljöpartiet, som också är med i regeringen. Han säger att Miljöpartiet vill att asylsökande ska få mer pengar i dagsersättning. Men Miljöpartiet har inte fått igenom det i förhandlingarna om budgeten. Det säger han till Ekot.

– Vi har inte fått gehör för det i de budgetförhandlingar som vi har haft under de här åren. Det här är ju någonting som vi gärna skulle ha sett att det hade höjts, men tyvärr så har det inte blivit av så här långt, säger Rasmus Ling.