
Fler barn och unga mår dåligt och kontaktar BRIS
Organisationen BRIS jobbar med ungas rättigheter. Barn och unga kan ringa till BRIS och få stöd och hjälp. Den här sommaren har BRIS fått ovanligt många samtal.
Magnus Jägerskog är chef för BRIS. Han säger att pandemin är en orsak till att fler barn och unga ringer dem. De får många fler samtal från unga som har ångest nu än innan pandemin, berättar han för Ekot.
– Om man tittar på samtal om ångest till exempel, så har de ökat konstant under hela den här pandemiperioden. Och om vi går tillbaka och tittar på sommarlovet 2019, alltså innan pandemin, så har samtal om ångest ökat med ungefär 200 procent. Det är en väsentlig ökning, säger Magnus Jägerskog.
Under pandemin har livet blivit mycket annorlunda för många människor. Sverige har varit mer öppet än många andra länder. Men det har ändå varit jobbigt för många barn och unga, säger Magnus Jägerskog.
BRIS är organisationen Barnens rätt i samhället. De har en telefonlinje som alla under 18 år kan ringa till. Man kan ringa dit om vad som helst, och man behöver inte berätta vem man är. Man kan också chatta eller maila. Och man kan boka tid för att få prata med någon på engelska eller arabiska.
Under pandemin har BRIS haft öppet dygnet runt, för första gången. De märker att barn och unga behöver mer stöd än tidigare. Under sommaren har de fått nästan 7500 samtal. Det är 30 procent fler än förra sommaren. Och fler barn och unga har ringt för att prata om ångest och självmord.
Magnus Jägerskog säger att alla i samhället måste göra mer för att se till att barn som behöver hjälp får det.
– Det finns ett jättestort behov av samtalsstöd. Att kunna få hjälp, att kunna hantera sina känslor, sitt mående, säger Magnus Jägerskog.