Fattiga i Manila får hjälp via matdonationer

6:37 min
  • Invånarna i stadsdelen Baseco i Manila har drabbats hårt ekonomiskt under pandemin. Nu får de hjälp med mat via donationer
  • Den senaste tiden har frivilliga som delar ut mat märkt att viljan att donera till behövande har minskat. Det finns något som man skulle kunna kalla "donationströtthet" bland de som har det bättre ställt i Manila.
  • Den senaste tiden har Filippinerna öppnat upp allt mer och det är allt fler som får jobb, men hjälpbehovet är fortfarande mycket stort. Många har svårt att hitta jobb och kommer att behöva hjälp under lång tid framöver.

Kön till utdelningen av matvaror är lång. Redan tidigt på morgonen trängs människor för att ha en chans att få några av de matvaror som delas ut till behövande i stadsdelen Baseco i Manila. Behovet är stort och i pandemins spår har små stånd med råvaror som ris, fisk, grönsaker och andra förnödenheter dykt upp runt om i stan. Det mesta som delas ut är donerat av bönder, fiskare eller frivilliga som skänker mat till fattiga och behövande.
På runt hundra olika platser i fattiga stadsdelar kan man hitta den här typen av stånd där man delar ut matvaror för att hjälpa dom som förlorat sin inkomst under pandemin och inte får tillräckligt med ekonomiskt stöd från myndigheterna.

Jag vaknar vid 2-tiden på morgonen då hinner jag fixa allt innan jag ger mig iväg för att skaffa mat för dagen. 54-åriga Carol Culia är klädd i en blå T-shirt och har sitt gråa hår bakåtkammat i en tofs. Hon är en av tusentals som varje dag tar sig från stadsdelen Baseco i utkanten av Manila till olika platser runt om i stan där frivilliga delar ut mat till behövande.

Carol och hennes familj är en av många som drabbats hårt ekonomiskt under pandemin. Hennes man är sjuk och behöver vård för sin astma. Precis innan pandemin slog till förlorade maken möjligheten till inkomst när rådet som bestämmer i kvarteret där familjen bor förbjöd honom att driva sin lilla skrotfirma där han återvann saker som andra hade slängt berättar Carol.

Den senaste tiden har Carol fått ta olika arbeten för att tjäna lite pengar. Det är svårt att få några jobb eftersom många är arbetslösa och det är rekordmånga som slåss om de få arbetstillfällen som dyker upp.

När jag har jobb så är jag den enda som tjänar några pengar i familjen säger Carol. Den senaste tiden har hon fått jobb med att rensa vitlök. Hon får då stora säckar med vitlök som hon skalar och sorterar.

– Jag tjänar runt 60 pesos per dag, det motsvarar drygt 10 kronor. Har jag tur så kan jag tjäna 120 pesos som jag kan köpa mat för, men det räcker bara till ett mål mat om dagen berättar Carol.

Carol besöker varje dag flera av de platser där frivilliga delar ut matvaror till behövande. Hon är långt ifrån ensam. Flera tusen människor runt om i Manila får varje dag hjälp av frivilliga.

Redan första dagen var det över 800 personer som fick hjälp här berättar Rowelyn Robredillo som en av de frivilliga och initiativtagare till hjälpen i stadsdelen Baseco.
Rowelyn bor själv i den fattiga stadsdelen och fick frågan om hon kunde hjälpa till med att dela ut matvaror.

Nu har vi det ut mat i över tjugo dagar och behovet är fortfarande stort säger Rowelyn.

Kön till utdelningen av matvaror är lång. Samtidigt har Rowelyn och de andra märkt att intresset från personer som donerar förnödenheter inte är lika stor som tidigare. Allt oftare är det brist på den viktiga basvaran ris.
De behövande blir väldigt besvikna när det inte finns något ris utan bara grönsaker att få berättar Rowelyn. Hon säger att det värsta är när kön fortfarande är lång och alla varor är slut. Då gör det ont i hennes hjärta att hon inte kan hjälpa alla.

Den senaste tiden har frivilliga som delar ut mat märkt att viljan att donera till behövande har minskat. Det finns något som man skulle kunna kalla "donationströtthet" bland de som har det bättre ställt i Manila. För att kunna fortsätta dela ut mat till de behövande har frivilliga nu börjat organisera loppmarknader för att finansiera matinköp till de som behöver hjälp.

Sunshine Matutina är initiativtagare till en av loppmarknaderna där man säljer prylar för att på så sätt finansiera inköp av basvaror. Hon berättar att tanken var att om folk inte vill skänka pengar så kanske dom kan tänka sig ge bort saker som man kan sälja och på så sätt få in pengar till mat till de behövande.

Den senaste tiden har Filippinerna öppnat upp allt mer och det är allt fler som får jobb, men hjälpbehovet är fortfarande mycket stort. Sunshine säger att situationen är bättre nu mot vad den var när allt var stängt. Men fortfarande är det många som har det svårt att hitta jobb och kommer att behöva hjälp under lång tid framöver.

Om något gott har kommit ut ur pandemin så är det att fattiga har sett att om man går samman så kan man hjälpa varandra. Det hjälper inte att sitta hemma och klaga via sociala medier utan man måste ta tag i sin situation säger Sunshine.

De filippinska myndigheterna gav i början av pandemin ekonomiskt stöd till de som behövde. Men enligt flera av de fattiga så var det inte tillräckligt för att överleva. Carol Culia säger att hon och hennes familj hoppas på att utdelningen av matvaror fortsätter för utan den blir det svårt att klara sig.