Fler blir smittade av coronaviruset

3:24 min

Fler och fler blir smittade av coronaviruset. Läget är allvarligt och alla måste förstå det, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

– Hela landet bör ha högsta medvetenhet om den omfattande smittspridning som just nu finns i landet, säger Karin Tegmark Wisell.

Smittan fortsätter att öka i Sverige. Det ökar i alla åldrar utom de äldsta. I de åldrarna där flest är vaccinerade så ökar smittan minst. I flera regioner är det väldigt många smittade personer nu. Bland annat i Jönköping, Kalmar, Stockholm, Uppsala och Örebro. Det finns också regioner där smittan minskar, men det är bara några få regioner.

Karin Tegmark Wisell säger att alla måste hålla ut och följa reglerna och rekommendationerna mot smittan. Det gäller att hålla avstånd och att bara träffa få personer, säger hon.

– Det krävs nu en stor uthållighet. Vi såg på de tidigare diagrammen hur allvarlig situationen är i landet, vad gäller den pågående smittspridningen. Och att hålla avstånd är effektivt mot att smittas och att smitta andra. Och det är fortsatt så att den vanligaste platsen för smittspridning, det är i hemmet, arbetsplatsen och på olika sociala möten. Så tänk här på att hålla avstånd där det är möjligt och där det går, och att begränsa det umgänge man har, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Det är fler och fler som behöver vård på sjukhus för covid-19. Just nu vårdas drygt 350 patienter med intensivvård, och det är 60 fler än för en vecka sedan. 1600 patienter vårdas på andra avdelningar på sjukhus, och det är ungefär 50 fler än för en vecka sedan.

Samtidigt fortsätter vaccineringen mot covid-19. Nu vaccinerar regionerna personer över 65 år. Totalt har nu drygt 1 270 000 personer i Sverige fått minst en dos vaccin. Det är drygt 15 procent av alla vuxna i Sverige. Och nästan 7 procent har fått två doser.

Från den här veckan så kommer mycket mer vaccin till Sverige. Då kan man vaccinera många fler människor varje vecka. Den här veckan ska Sverige få nästan dubbelt så mycket vaccin som förra veckan. Nästan 546 000 doser.

Dödsfallen per vecka har inte ökat, trots att smittan ökar. Nu har totalt 13 533 personer dött med covid-19 i Sverige