Fler blir svårt sjuka med covid-19 och behöver intensivvård

3:51 min

Coronaviruset ökar i nästan hela landet. Fler blir svårt sjuka och behöver intensivvård. Nu är det lika många som vårdas med intensivvård som i den andra vågen, i januari. Läget i vården är svårt i hela landet. Det säger Thomas Lindén på Socialstyrelsen.

– Ett allvar i situationen att pandemin nu drabbar hela riket väldigt hårt och detta sammanfaller också med våra egna prognoser, säger Thomas Lindén.

Smittspridningen ökar nu i nästan hela landet. I till exempel Sörmland, Örebro och Uppsala ökar smittan snabbt. I Uppsala vill regionen att alla människor ska leva som om de vore i en lockdown, eftersom läget är så allvarligt nu.

Fler blir svårt sjuka i covid-19 och behöver vård på sjukhus, i hela Sverige. Just nu vårdas 1758 personer. Det är 158 personer fler än förra veckan. Av dem vårdas 395 personer med intensivvård, på IVA. Det är 59 fler än förra veckan. Och det är fler än i januari, när det var som flest under den andra vågen. Men det är fortfarande inte lika många som förra våren, när mer än 500 personer vårdades samtidigt på IVA.

Sjukvården i alla regioner är orolig över att fler kommer att bli sjuka. Redan nu har många sjukhus flyttat personal till att jobba med covid-19. Därför kan människor få vänta på annan vård, som inte är akut.

Smittan ökar bland vuxna mellan 20 och 70 år. Men viruset ökar inte bland barn och inte bland gamla människor, över 80 år. Det beror på att de äldsta har fått vaccin. Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är viktigt att alla som kan, tar vaccin, så att inte fler blir sjuka.

– Det här kommer att göra en väldigt stor skillnad för trycket på vården om vi nu kan accelerera vaccinationen ytterligare, säger Anders Tegnell.

Nästan en och en halv miljon människor har fått minst en dos vaccin. Det är ungefär 18 procent av alla vuxna. Ungefär 625 000 personer har fått två doser vaccin.

De flesta gamla, över 80 år, har fått vaccin. Därför är det inte fler som dör med sjukdomen nu, även om fler blir sjuka. Totalt har 13 660 smittade personer dött i Sverige.