Fler får hälsoproblem av jobbet

2:48 min

Fler människor har mått dåligt av sitt jobb under pandemin. Var tredje person har fått hälsoproblem från sitt jobb. De vanligaste besvären är trötthet och värk i kroppen. Det visar en ny stor undersökning.

Det är myndigheten Arbetsmiljöverket som har gjort undersökningen. Erna Zelmin-Ekenhem är chef där. Hon säger att många har haft svårt att få tillräckligt mycket vila från sitt jobb. Särskilt personer som jobbar med vård och omsorg.

– Många har ju haft väldigt svårt att kunna få en rimlig återhämtning. Vi kan ju bara tala om vård och omsorg till exempel, som varken har kunnat jobba hemifrån eller riktigt kunna få den återhämtning som man faktiskt behöver för att vara hållbar i arbetslivet, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Vartannat år undersöker Arbetsmiljöverket vad människor får för hälsoproblem av sitt jobb. Över 11 000 personer var med i undersökningen år 2020. Och fler säger att de fått hälsoproblem av sitt jobb nu än i den förra undersökningen. Nu säger 32 procent det, och 2018 var det 28 procent.

Det är för tidigt att säga om det bara är på grund av pandemin som hälsoproblemen har ökat, säger Erna Zelmin-Ekenhem till Ekot.

– Nej, det är alldelse för tidigt att säga. Men att det har haft en påverkan, så mycket kan vi säga, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Det är fler kvinnor än män som säger att de fått hälsoproblem från arbetet. Det är bland annat trötthet, smärta och värk. Många som är yngre än 50 år har problem med oro och ångest.

Arbetsplatser måste bli bättre på att förebygga hälsoproblemen hos medarbetarna, säger Arbetsmiljöverkets chef Erna Zelmin-Ekenhem till Ekot. Arbetsplatserna måste alltså göra mer för att medarbetarna inte ska börja må dåligt och bli sjuka.

– Det är en varningsklocka för att om man inte ser till att ha ett gott förebyggande arbete så att de här siffrorna går neråt, då riskerar vi ju att få en arbetskraft som är utarbetad i förtid, säger Erna Zelmin-Ekenhem.