Fler har blivit scouter under pandemin

2:12 min

Många har blivit scouter under pandemin. Scouterna i Sverige fick åtta nya medlemmar per dag förra året.

Björn Hallberg är ordförande för scouterna i Osby i Skåne.

– Det märks ju att folk vill vara ute mer, och vara i naturen. Och det är ju en direkt effekt av coronan, säger Björn Hallberg.

Scouterna är en organisation där unga lär sig att till exempel segla, campa och att göra saker tillsammans i skogen. Det finns scouter i hela världen. Scouterna i Sverige fick 3000 fler medlemmar förra året. De nya medlemmarna finns i hela landet, och är både tjejer och killar, i olika åldrar. Nu finns totalt drygt 75 000 scouter i Sverige.

Under pandemin har många varit ute i naturen mycket mer än vanligt. Många har blivit mer intresserade av naturen. Björn Hallberg från scouterna i Osby tycker det är roligt att intresset ökar för det som scouterna gör. Säger han till P4 Kristianstad.

– Det är ju kul när intresset för friluftsliv ökar så pass mycket. Det är ju det som scoutrörelsen står för, att vara ute i naturen och ha äventyr i naturen, säger Björn Hallberg.

Men trots att scouterna mest är utomhus så har de också påverkats av pandemin. De har inte kunnat göra några stora läger, marknader eller andra stora aktiviteter där många samlas på en plats. Det berättar scouten Johanna Kaplan för P4 Uppland.

– Aktiviteterna vi kan göra, det är klart att de påverkas. Det har inte heller blivit några större evenemang, som julmarknaden, som brukar vara väldigt rolig, eller nåt sommarläger. Och vi har inte heller kunnat ha några hajker, säger Johanna Kaplan.