Fler små barn än vanligt är svårt sjuka av RS-virus

1:50 min

Nu larmar sjukhusen runt om i Sverige att det är många barn som behöver vård för RS-virus. Barnen har svårt att andas och kommer in akut till sjukhusen.

Många små barn har blivit sjuka av RS-viruset i höst. De flesta får bara en vanlig förkylning. Men många små barn får hosta och svårt att andas. De kan behöva vård på sjukhus.

Under coronapandemin har få barn blivit sjuka av RS-virus. Det är för att familjerna hållit avstånd och följt restriktionerna. Barnen har varit hemma när de varit förkylda. Men nu har spridningen av RS-viruset kommit igång igen när samhället öppnat.

Många föräldrar är oroliga för att deras små barn ska smittas av RS-viruset. Emelie Boman i Norrbotten har nyligen fått sitt andra barn och hon är orolig för att hennes yngsta dotter ska smittas. Det säger hon till P4 Norrbotten.

– Vi försöker hålla oss hemma så mycket som vi kan. Vi håller oss borta från exempelvis öppna förskolan och sånt som har börjat öppna upp nu igen.

Det finns inget vaccin mot RS-viruset. Det bästa för att minska smittan är att tvätta händerna och hålla barn med symptom på förkylning hemma. Det säger en barnläkare i Örebro, Jonas Ludvigsson, till P1-morgon.

– Tvätta händerna, inte skicka barn till dagis eller skola om de har infektionstecken.

DETTA BÖR DU GÖRA OM DITT BARN BLIR SVÅRT SJUKT

Om barnet har svårt att andas är det viktigt att snabbt ringa sjukvården på 1177. Om barnet slutar andas - ring direkt till 112.

Läs om RS-virus