Covid-19-vaccin

Fler vaccindoser tas ur flaskorna i Danmark

1:53 min
  • I Danmark lyckas man upp till var fjärde gång få ut en extra, sjunde dos ur ampullerna med vaccin från Pfizer/Biontech.
  • Det gör att fler än planerat har kunnat vaccineras i Danmark.
  •  "Något aktivt arbete för att få ut sju har vi inte hört om i Sverige", säger Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner.

– När vi inte kan få tillräckligt med vaccin från Pfizer räknas varje dos, säger Christian Sundby, enhetschef för läkemedelsproduktion vid danska Region Hovedstaden.

Redan när vaccineringen började strax efter jul upptäckte danskarna att det ibland gick att få ut sju doser ur varje ampull, trots att man enligt bolaget då bara skulle få ut fem.

– Vi undrade hur tusan det gick till, men när vi räknade på det kom vi fram till att det faktiskt finns till sju doser i varje ampull, säger Christian Sundby.

Det förutsätter dock att det inte blir något som helst spill, och för att klara det behövs sprutor med så kallat lågt dödutrymme.

Den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, Sundhedsstyrelsen, rekommenderar nu att man försöker få ut sju doser, men det är långtifrån alltid man lyckas. Christian Sundby uppskattar att det sker i 20-25 procent av fallen. Att man ändå lyckas så ofta innebär att man kan vaccinera fler, och i fyra av Danmarks fem sjukvårdsregioner är utnyttjandegraden nu över 100 procent.

Enligt den tyska tidningen Die Welt försöker vården även i Nederländerna, Irland, USA och i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen få ut sju doser. Det görs däremot inte i Sverige, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner.

– Det är godkänt för att ta ut sex doser per flaska, och det har man som målsättning att göra i regionerna, även om det inte alltid är lätt att få ut alla sex doserna. Något aktivt arbete för att få ut sju doser har vi inte hört om i Sverige, säger hon.

Den sjätte dosen godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, i början av januari. Flera regioner har tidigare inte haft tillgång till de speciella sprutor som behövs, och även med rätt sprutor kan det enligt regionerna vara svårt. Emma Spak anser att det är viktigt att ha en viss marginal för att vara säker på att varje dos blir korrekt, och hon ser risker med om vaccinet skulle godkännas för ytterligare en dos.

– Det finns en risk att ett godkännande för sju doser blir en press att alltid få ut sju doser ur en flaska, säger Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner.