På tio år

Fler vårdas för skott- och knivskador – ökat nära 50 procent

2:02 min
  • Antalet personer som vårdas för kniv- och skottskador i Sverige har stigit med nära femtio procent på tio år. Det visar siffror från Socialstyrelsen som Ekot tagit del av.
  • Totalt vårdades 1 165 personer förra året för dessa typer av skador.
  • "Vi ser inte bara att knivskador ökar, vi ser också att patienterna som bli offer för detta är alltmer yngre", säger Ragnar Ang, vårdenhetsöverläkare på Traumavårdsenheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Siffror från Socialstyrelsens patientregister visar att antalet som vårdats för kniv- eller skottskador på sluten och specialiserad öppenvård i Sverige ökat med drygt 48 procent mellan åren 2010 och 2020, från 785 till 1 165 patienter.

Personer som dör på platsen är inte inräknade i statistiken. Skador från kniv är vanligare än skottskador, förra året vårdades 1 030 personer efter knivskador.

På Sahlgrenska i Göteborg märks ökningen av just knivskador. Patric Antonsson är traumakoordinator och har jobbat som sjuksköterska på akuten i 20 år:

– När jag började min karriär så var det ju ovanligt att någon kom in som var knivskuren. Och nu så är det ju varje vecka.

Ökningen av skottskador sker framförallt i Stockholms län.

– När vi började se skottskador för kanske femton år sen så var det många som varningsköts i lår och ben och liknande, men min uppfattning, vilket jag tror många kan instämma i, nu är det ett dödligt våld. Man skjuter inte för att varna nu, man skjuter för att döda först, säger Gunnar Sandersjöö, verksamhetschef för enheten för trauma, akutkirurgi och ortopedi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna, som hanterar de värsta skadorna i regionen.

Sammantaget är det inte en särskilt stor andel av patienterna inom traumavården som blivit utsatta för penetrerande våld, som kniv- eller skottskador. Det är betydligt vanligare med fall- och trafikolyckor. Men skott- och knivskadade patienter kräver ändå en hel del av sjukvården vid svåra skador, enligt Gunnar Sandersjöö:

– Det är ett annat panorama för att man träffar buk- och bröstkorg än vid andra olyckor.