Skänker doser

Flera länder använder vaccin som diplomati

2:00 min
  • Flera länder använder covid-19-vaccin som en del av sin diplomati. 
  • Bland annat Indien har skänkt vaccin till flera av sina grannländer, ett diplomatiskt drag som anses stärka Indiens position gentemot Kina. 
  • Samtidigt står FN:s vaccinsamarbete Covax och stampar eftersom ingen ännu levererat vaccin dit.

När Indiens premiärminister Narendra Modi talade på toppmötet i Davos nyligen lyfte han fram landets bidrag till den globala kampen för ett vaccin mot covid-19. Två vacciner produceras nu i Indien men fler är på gång sa han.

Hittills har tre miljoner indier fått sin första dos. Indien har också skickat miljontals vaccindoser till flera grannländer däribland Sri Lanka och Bangladesh. Ett diplomatiskt drag som enligt experter stärker Indiens position visavi Kina som man har en infekterad gränskonflikt med. Anna Mia Ekström professor i global infektionsepidemiologi på Karolinska institutet, säger att fler länder gör som Indien.

– Det är väldigt tydligt att även Kina och Ryssland har en politisk agenda när det gäller vaccindistributionen, säger Anna Mia Ekström.

Detsamma gäller även EU och Storbritannien påpekar hon. Att just prioritera grannländerna är en strategi som även EU talat om och det hänger samman med att man vill skydda sina gränsområden.

Men samtidigt står FN:s vaccinsamarbete Covax och stampar eftersom ingen ännu levererat vaccin dit.

- Om det är hälsobehovet som ska styra så är det ju viktigt att det är de grupper över hela världen som löper störst risk att bli allvarligt sjuka och dö i covid-19 får vaccinerna först, säger Anna Mia Ekström.

Anna Mia Ekström poängterar att enbart 13 procent av världens befolkning bor i de områden som nu får tillgång till vaccin så om flockimmunitet ska kunna uppnås på global nivå, vilket ju anses vara en förutsättning för att gränserna ska kunna öppna igen, måste tillgången till vaccin komma fler till godo.