Skogsbrand

Flera larm om skogsbränder i Norrbotten

0:27 min
  • Räddningstjänsten har haft flera larm om skogsbränder i länet under onsdagen.

  • Enligt räddningstjänstens inre befäl Patrik Juhlin handlar det om 25-30 larm hittills och att flera av bränderna mest troligt startat på grund av åsknedslag. Han menar också att räddningstjänsten inte kommer att åka på alla larm eftersom många av bränderna kommer att slockna av sig själva på grund av luftfuktigheten.

Arvidsjaur

18.40 kom larm om skogsbrand mellan Ljusträsk och Pilträsk i Moskosel. Klockan 20.54 kunde räddningstjänsten lokalisera branden. Enligt SOS Alarm brinner det med öppna lågor på platsen och det beräknas ta tre timmar innan branden kommer vara släckt.

Gällivare

Strax innan klockan 18.30 kom larm om skogsbrand vid Dundret mellan två sjöar. Enligt SOS Alarm hade man sett rökutveckling och tror att ett åsknedslag legat bakom branden. Räddningstjänsten var klara på plats vid klockan 19.30 på onsdagskvällen.

Jokkmokk

Räddningstjänsten fick larm vid klockan 13.50 om skogsbrand väster om Skräckselet där räddningstjänsten ännu arbetar. 

Vid klockan 13.40 kom larm om skogsbrand i Purkijaur. Enligt inre befäl är branden mellan en till två hektar. Räddningstjänsten jobbar med helikopter och branden är under kontroll.

Kiruna

12.30 kom larmet om skogsbrand i Jukkasjärvi i närheten av Torneälven. Enligt inre befäl ska branden vara några hektar stor men under kontroll. 

Räddningstjänsten fick larm om skogsbrand i Rakkuri på en myr på norra sidan om älven. Enligt SOS Alarm ska branden ha varit så pass liten att räddningstjänsten låtit den vara och ska tillbaka till platsen imorgon för att kolla till den.

Överkalix

Larm kom in klockan 19.43 och räddningstjänsten har skickats till Stora Stenträsket för kontroll. Räddningstjänst var på platsen vid klockan 21.10 med fyra resurser.