Flera personer har dött i olyckor på isar

2:38 min

Flera personer har drunknat i olyckor på isar de senaste dagarna. Det är förfärligt, säger Jan Insulander på issäkerhetsrådet. Han säger att de har varnat mycket för att isarna är för osäkra att gå på.

– Det är alldeles förfärligt. Det är skrämmande. Det har ju varnats i alla möjliga media, hur mycket som helst, säger Jan Insulander på Issäkerhetsrådet. Det är en organisation som jobbar för säkerhet på isar.

Sedan i torsdags har åtta människor dött i olyckor på isar. De har gått eller åkt skridskor på isen, men isen gick sönder och de ramlade i vattnet och drunknade. Alla var män.

I torsdags dog fyra äldre män i en sjö utanför Sävsjö i Småland. i fredags drunknade två män i sjön Yngaren utanför Katrineolm. I lördags ramlade fyra personer genom isen i Enköping, och en av dem dog senare. Och igår söndag dog en man som ramlade genom isen på sjön Vidöstern i Småland. Han var ute och gick med sin hund på isen. Hunden överlevde.

Räddningstjänsten säger att det är ovanligt många olyckor på isar för den här tiden på året. I februari kom det över 100 larm om olyckor på isar till SOS Alarm. Det skriver tidningen Dagens Nyheter.

Myndigheterna varnar och säger att man inte ska gå på isarna nu. Vädret har varit varmt och sedan kallt och sedan varmare igen. Isarna är väldigt osäkra, särskilt i södra och mellersta Sverige. Isen kan vara jättetjock men ändå inte vara tillräckligt stark för att gå på. Det säger Jan Insulander på Issäkerhetsrådet.

– Isen är värmeskadad. Och då kan den vara hur tjock som helst, och ändå inte bära, säger Jan Insulander.