skogsbrand

Flera skogsbränder i länet efter åskoväder

0:22 min
  • Räddningstjänsten har bekämpat flera skogsbränder runt om i länet under tisdagseftermiddagen och kvällen i framförallt Jokkmokks kommun. 

  • Många av bränderna startade efter ett omfattande åskoväder men enligt inre befäl vid räddningstjänsten har temperaturen sjunkit och luftfuktigheten ökat, något som varit gynnsamt för räddningstjänsten i släckningsarbetet.  

Gällivare:
Larm om en skogsbrand i närheten av en sjö i Leipojärvi sydost om Gällivare inkom strax innan 22.00 på tisdagskvällen.

Enligt inre befäl vid räddningstjänsten rör det sig om en skogsbrand på 60x30 meter och fyra enheter är på plats.

Jokkmokk:
Fyra bränder i svår terräng i jokkmokksfjällen kring Kvikkjokk är under kontroll och helikopter och personal i området håller koll.

Räddningstjänsten vet fortfarande inte storleken på den misstänkta skogsbranden i området kring Majtum i närheten av Kåbdalis men använder sig av helikopter i området för att få en bättre överblick.

Det har även brunnit i området kring Forsnäs.

Kiruna:
En brand i Lainio i Kiruna kommun som också startade på grund av åskan kunde inte lokaliseras trots att skogsbrandflyget flög över området igen.

Boden:
En brand nordost om Harads i Lilla Granberget är under kontroll och räddningstjänsten har lämnat över branden för efterbevakning till fastighetsägaren.

Den misstänkta skogsbranden vid Sandträsk/Storklinten väster om Harads kunde inte lokaliseras av räddningstjänsten och inre befäl misstänker att den självdog.

Kalix:
Ett larm om en skogsbrand i Kalix kommun vid Nyborg kom in vid 19.30 och räddningstjänsten uppger att det var en mindre brand som är under kontroll.