Flera tusen nya jobb i norra Sverige

3:26 min

Det kommer flera tusen nya jobb i norra Sverige de närmaste åren. Flera företag i industrin öppnar nya fabriker.

Ett företag ska tillverka miljövänlig stål i Boden i Norrbotten. Det är väldigt stort för Boden, säger Claes Nordmark, som är politiker för Socialdemokraterna i kommunen.

– Jag ska vara ärlig och säga rakt på sak, det här är det största som hänt Boden sedan Bodens fästning byggdes på tidigt 1900-tal och det kommer att förändra Boden, Luleå och Norrbotten för all framtid, säger Claes Nordmark till Ekot.

Det är företaget H2 Green Steel som ska börja göra stål utan gasen koldioxid. Fabriken ska ligga i Svartbyn utanför Boden. De ska börja göra stål där om tre år, 2024.

Det kommer att bli ungefär 1500 nya jobb på fabriken. Men totalt kan det bli ungefär 10 000 nya jobb i området runt Boden. Det säger Harald Mix, som är ordförande för företaget som äger H2 Green steel.

– Det blir någonstans mellan 1500 och 2000 jobb på sikt och sen om man tänker på de indirekta effekterna så blir det kanske 10 000 nya jobb, säger Harald Mix till Ekot.

Företaget Hybrit ska också börja tillverka stål utan koldioxid. Hybrit ägs av gruvbolaget LKAB, stålföretaget SSAB och elbolaget Vattenfall. Alla ägs av svenska staten. Hybrit ska använda vätgas istället och bli först i världen med att göra stål utan koldioxid. Fabrikerna ska ligga i Luleå eller Gällivare.

Företaget Northvolt bygger en fabrik för att göra batterier till elbilar till exempel. Fabriken byggs i Skellefteå i Västerbotten. Det ska bli Europas största batterifabrik, när den är klar om två år.

Totalt blir det flera tusen nya jobb i norra Sverige de kommande åren. Det betyder mycket för kommunerna i norr, där det inte bor så mycket folk nu. Det säger Marita Lundgren som är chef för arbetsförmedlingen i södra Norrbotten.

– Du förstår digniteten i det här, det är hisnande siffror om man tittar på hur befolkningen ser ut här i norr, vi har för lite folk i arbetsför ålder, säger Marita Lundgren på Arbetsförmedlingen till Ekot.