Flytta till norra Sverige om du vill ha jobb, säger arbetsmarknadsministern

2:33 min

Det kommer många nya jobb snart i norra Sverige. Därför kan det vara bra att flytta norrut, om man söker jobb. Det säger arbetsmarknadsministern Eva Nordmark.

– Är man arbetslös, eller funderar på att faktiskt byta jobb, ja då är det ett väldigt bra läge att faktiskt flytta norrut. Därför att där finns jobben. De kommer att finnas där, säger Eva Nordmark.

Läget på arbetsmarknaden är fortfarande svårt, men det börjar bli bättre. Just nu satsar flera stora företag i norra Sverige mycket pengar på industrin. Flera nya fabriker öppnar. Till exempel fabriker som ska tillverka stål på ett mer miljövänligt sätt, i Norrbotten. Och en stor fabrik för att tillverka batterier till elbilar, i Skellefteå i Västerbotten. Det ska bli Europas största batterifabrik. Totalt blir det flera tusen nya jobb i norra Sverige de kommande åren.

Därför säger arbetsmarknadsministern att det kan vara bra att flytta till norra Sverige, om man söker jobb. Men det finns också företag i andra delar av landet, och i andra branscher, som behöver folk som arbetar. Till exempel inom vård och omsorg och teknik.

Arbetsmarknaden i Sverige påverkas fortfarande mycket av pandemin. Men regeringen tror att fler kommer att få jobb efter sommaren. Och i slutet av nästa år tror man att det är som före pandemin igen.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger att vaccinationerna är otroligt viktiga. Både för hälsan, och för jobben. När fler människor blir vaccinerade så kan man öppna upp samhället mer, och då kommer fler jobb tillbaka, tror hon.

– Jag som arbetsmarknadsminister ser hur otroligt viktigt vaccinet är. Inte bara för att rädda liv och hälsa, utan också för att rädda jobb och se till att vi kan börja öppna upp så sakteliga, och få fler jobb att växa till i ekonomin. Och få jobb att komma tillbaka, säger Eva Nordmark.