Folk blir störda av ljudet från padelbanor

2:39 min

Den nya sporten padel har blivit väldigt populär i Sverige, och det har kommit många nya padelbanor. Men många som bor nära padelbanor utomhus blir störda av ljudet.

Gun Ivarsson har sin sommarstuga bara några meter från tre nya padelbanor i Åhus i Skåne. Där spelar folk padel 14 timmar per dygn. Hon berättar för Ekot att det är väldigt störande, och att hon ibland inte orkar vara i sin trädgård.

– Det är påträngande, från klockan 08 på morgonen till 22 på kvällen, dag ut och dag in.

Hur är det att vara i eran trädgård och hus här då?

– Ja man orkar inte, helt enkelt. Ibland kan jag nog säga att jag känner mig gråtfärdig, säger Gun Ivarsson.

Padel är en sport där man spelar med ett racket och en tennisboll. Allt fler svenskar spelar padel. Tomas Andersson är ordförande för Svenska Padelförbundet. Han tror att sporten har blivit populär för att det är lätt att komma igång, och att bli bättre. Det säger han till Ekot.

– Padeln är betydligt enklare att komma igång med. Tröskeln att uppleva att det här är roligt, och att man gör framsteg, är oerhört låg, säger Tomas Andersson.

På ett år har padelbanorna blivit mer än dubbelt så många i Sverige. Förra året fanns 1600 padelbanor, och nu finns 3500. De flesta padelbanor är inomhus, men det finns också många padelbanor utomhus. Och det har blivit bråk om padelbanor utomhus på flera platser i Sverige. Folk som bor i närheten tycker att ljudet från sporten är mycket störande.

Cecilia Hammarberg är miljöchef i Kristianstad kommun. Hon förstår att det är störande för människor som bor nära padelbanor. Och hon tror att kommunerna inte var beredda på att det skulle bli så.

– Nej, jag skulle väl säga att hela samhället var lite oförberedda på vilka störningar som padel kan medföra. Det har visat sig att padel ger ett mer störande ljud än många andra idrotter, säger Cecilia Hammarberg.