Folkhälsomyndigheten hoppas att den stora epidemin är slut i Sverige efter sommaren

3:54 min

Coronasmittan minskar lite och allt fler får vaccin. Flera regioner har börjat vaccinera i fas 4 nu. Det är personer som är yngre än 60 år. Folkhälsomyndigheten hoppas nu att epidemin tar slut efter sommaren. Men då måste vi fortsätta hålla avstånd och alla måste vaccinera sig. Det säger Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten.

– Om vi gör allt detta då bedömer myndigheterna att den omfattande epidemin ebbar ut under sommarmånaderna, säger Johan Carlsson.

Förra veckan testades nästan 340 000 personer för covid-19. Så många har inte testats förut under hela pandemin. 11 procent av testerna var positiva med sjukdomen. Det är lite mindre än för några veckor sedan. Hittills under pandemin har mer än en miljon svenskar testats positiva med covid-19.

Många som har haft covid-19 har antikroppar mot viruset. Nästan en fjärdedel i Sverige, visar mätningar från Folkhälsomyndigheten. De har testat människor som ger blod och personer som besöker vårdcentraler under två veckor i mars. 22 procent av dem hade antikroppar.

Allt fler får vaccin nu. Nästan 2,8 miljoner svenskar har fått minst en dos vaccin. Det är nästan alla över 70 år och de flesta över 65 år.
Flera regioner har börjat vaccinera människor i fas fyra nu. Bland andra Kalmar, Värmland, Jönköping och Stockholm. Fas 4 är alla vuxna över 18 år. Men regionerna börjar med de äldsta. I Stockholm får till exempel alla över 55 år boka tid för vaccinering nu.

Smittspridningen fortsätter att vara hög bland unga och vuxna som inte har fått vaccin. Men smittan har minskat lite de senaste veckorna. Nu minskar det i Stockholm igen. Och i de andra stora regionerna Västra Götaland och Skåne. Smittan minskar när fler får vaccin. Det säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

– Vaccinationerna har god effekt mot sjukdom och vi ser nu ett lågt antal fall i de grupper som först erbjöds vaccin, säger Karin Tegmark Wisell.

Ungefär 100 personer dör varje vecka med covid-19 i Sverige. Hittills har 14 158 smittade personer dött i Sverige.

lattsvenska@sverigesradio.se