Folkhälsomyndigheten: läget är allvarligt

2:54 min

Smittan fortsätter att spridas mycket i Sverige. Förra veckan ökade smittan med sju procent. Det är ett mycket allvarligt läge, sa Folkhälsomyndighetens Britta Björkholm på pressträffen idag.

– Vi har ett otroligt allvarligt läge. Vi har en hög smittspridning. Det är nödvändigt att vi alla hjälps åt för att minska på den här smittspridningen, säger Britta Björkholm.

Över 1 600 000 svenskar har fått minst en dos vaccin mot covid-19. Det är nästan 20 procent av alla vuxna. Nästan 640 000 av dem har fått två doser. Vaccinationerna har gjort att smittan på äldreboenden minskat väldigt mycket. Och färre människor dör, eftersom så många av de allra äldsta är vaccinerade. Men vaccinationen har ännu inte minskat spridningen av smittan i hela landet.

Många fler personer måste bli vaccinerade, för att smittan ska minska. Det säger Britta Björkholm som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– En effekt av vaccinationerna på den totala spridningen väntar vi oss inte förrän en betydligt större andel av hela befolkningen är vaccinerad, och fullvaccinerad. Så det sträcker sig åtminstone några månader fram i tiden.

På pressträffen sa Britta Björkholm flera gånger att läget är mycket allvarligt. Det bästa alla kan göra är att hålla avstånd till andra, och bara träffa några få personer. Det är så vi minskar risken att sprida smitta och att bli smittad.

– Se till att hålla er i er nära krets. Det minskar risken att sprida smitta från person till person. Läget är allvarligt. Nu är det dags att följa rekommendationerna, säger Britta Björkholm.

Sjukvården har väldigt mycket att göra, då allt fler behöver vård för covid-19. Människor som behöver annan sjukvård kan få vänta en längre tid, eftersom sjukvården måste ta hand om de covid-sjuka först. Just nu vårdas ungefär 2 100 personer med covid-19 på sjukhus. Av dem vårdas ungefär 380 med intensivvård.

Totalt har 13 761 personer med covid-19 dött i Sverige.