Folkhälsomyndigheten vill att fler äldre ska få vaccin först

3:11 min

Fler personer ska få en dos vaccin. Och äldre personer ska få vaccin före personal i vården. Folkhälsomyndigheten ändrar ordningen för vaccinationerna. Det är viktigt att fler äldre får ett skydd mot covid-19 så snart som möjligt. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Studio ett.

– Vi vill ha ännu fler av framförallt de äldre som ska få en första dos vaccin så snart som möjligt, så att fler personer ska få ett skydd mot covid, säger Anders Tegnell.

Sverige har fått mindre vaccin än planerat. Det beror på att företagen inte har levererat så mycket vaccin som de har lovat. Och så pausar Sverige fortfarande vaccinet från Astra Zeneca. Regionerna är redo för att vaccinera människor men de har inte tillräckligt med vaccin.

En del regioner, till exempel Stockholm, började vaccinera personal i vården innan alla de äldre fått vaccin. Men det är viktigt att de äldsta får vaccin först. De ska prioriteras i alla regioner, tycker Folkhälsomyndigheten.

– Nu måste vi ha en väldigt tydlig prioritering av de allra äldsta så nu rekommenderar vi att vi slutar prioritera personal i det här läget, säger Anders Tegnell.

Det nya är också att fler personer ska få en dos vaccin innan man börjar ge den andra dosen. Därför får fler människor vänta lite längre på sin andra dos. Man har ändå ett skydd mot sjukdomen, menar Folkhälsomyndigheten.

Det här är bra, tycker flera regioner. Det rapporterar nyhetsbyrån TT. Magnus Thyberg är vaccinationssamordnare i region Stockholm. De har redan ändrat sin strategi och vaccinerar de äldre före vårdpersonalen. Han tycker också att det är bra att fler ska få en dos först innan de börjar ge dos nummer två. Det säger han till Studio ett.

– Vi välkomnar ju rekommendationerna och vi ser ju nu när vi är inne i pandemin att det är viktigt att vi gör allting för att skapa ett skydd.

Magnus Thyberg, vaccinationssamordnare i Stockholm.