Folkhälsomyndigheten vill inte ta bort fler restriktioner i början av september

2:49 min

Smittspridningen av covid-19 kommer fortsätta att öka i början av hösten, tror Folkhälsomyndigheten. Därför bör inga restriktioner tas bort i början av september, som planen var. Det säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

– I början av september är mycket osannolikt. Det här är ju ett beslut som regeringen måste ta, eftersom regeringen har den här planen. Men som vi ser det nu så är det nog inte sannolikt att det blir i början av september, säger Johan Carlson.

Det är regeringen som bestämmer om restriktioner ska tas bort. Men regeringen brukar bestämma det som Folkhälsomyndigheten säger.

Smittan har ökat i Sverige i flera veckor. Den ökar också i flera andra länder i Europa. Det är mest deltavarianten som sprids nu, och den smittar lättare. Därför tycker Folkhälsomyndigheten att man ska vänta lite längre med att ta bort fler restriktioner. Så att fler hinner bli vaccinerade, till exempel. Det säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

I slutet av maj presenterade Folkhälsomyndigheten och regeringen en plan för hur reglerna och restriktionerna mot coronasmittan ska tas bort. Det ska gå i flera steg. De första stegen har tagits under sommaren, då flera regler har blivit lättare. Enligt planen ska nästa steg tas i september. Då var planen att låta ännu fler personer samlas på matcher, konserter och bio till exempel. Och att ta bort flera regler för restauranger och barer. Men nu måste vi vänta längre på att det ska hända, tror Johan Carlson.

– Det finns naturligtvis en risk att, på grund av den här högre smittsamheten, att det kan ta lite längre tid. Men det kommer en öppning, det är vi väl ganska övertygade om. Det är mest en fråga om när det kan bli, säger Johan Carlson.

Nyhetsbyrån TT har pratat med socialminister Lena Hallengren. Hon håller med om att vi inte kan ta bort fler restriktioner just nu. Och hon säger att fler människor måste bli vaccinerade, i alla grupper i samhället.