Författaren och dramatikern Lars Norén är död

3:08 min

Författaren och dramatikern Lars Norén är död. Han var Sveriges mest kända författare som skrev teaterpjäser. Han dog efter att han blivit sjuk i covid-19, 76 år gammal.

Lars Norén var en av Sveriges mest kända personer som jobbar med kultur. Han skrev över 50 pjäser till teater, tv och radio. Han arbetade också som regissör och som chef för olika teatrar. Han var mycket känd utomlands för sina pjäser.

Många skådespelare, regissörer och andra kända personer skriver och pratar om Lars Norén nu. De pratar om hur viktig han var som konstnär och hur han var som kollega. Per Lysander har varit chef för teatern på Sveriges Radio. Han säger att Sveriges teatervärld kommer sakna Lars Norén väldigt mycket.

– Jag beundrade honom oerhört. Och jag tycker det är en otrolig förlust. Jag förstår inte hur svenskt teaterliv ska kunna fortsätta, säger Per Lysander som varit chef för teatern på Sveriges Radio.

Lars Norén blev riktigt känd när han skrev pjäsen "Natten är dagens mor" 1982. Några andra kända pjäser är "Personkrets 3:1" och "Kaos är granne med gud". Han skrev ofta pjäser som var mörka och berättade om det svåra i livet.

Jenny Teleman är journalist på Sveriges Radios kulturredaktion. Hon säger att Lars Noréns pjäser nådde ut till många människor, för att han ställde frågor om livet. Det är frågor som vi alla kan ställa.

– Det som gjorde att han nådde ut, och som gjorde att han fick en så stor betydelse och inflytande, det handlade just om frågor som vi alla kan ställa oss. Vilka är vi? Vad består vi av?

Många av Lars Noréns pjäser filmades och visades på TV. Nu kan man se flera av dem på Sveriges Televisions webbsida SVT Play.
Lars Norén skrev också poesi och andra böcker. Han skrev om sitt liv i böckerna "En dramatikers dagbok", och den sista boken kom ut förra året.