Historia

Förlossningshem där kvinnor kunde föda barn i hemlighet kartläggs

2:00 min

Just nu pågår en kartläggning av förlossningshemmen i Sverige. Förlossningshem var privata kliniker dit kvinnor fram till 50-talet kunde ta in innan de skulle föda, sedan föda där, lämna ifrån sig barnet och åka hem som om ingenting hade hänt. Ofta som ett sätt att hålla hedern i behåll.

Under många år kunde kvinnor i Sverige ta in på förlossningshem och föda barn i hemlighet. Pågående forskning visar att det fanns privata förlossningshem över hela landet fram till 1950-talet.

En annons för förlossningshem från den tiden kunde till exempel lyda så här: "Obemärkt dam får god vård i snyggt och stilla hem hos barnmorska norr stad, två timmars järnvägsresa från Stockholm. Hem till barnet finnes. Svar till 60 kronor per månad."

Johanna Sköld är professor vid Tema Barn i Linköping och en av forskarna som undersöker förlossningshemmen.  
– Om man riktar sig till ogifta kvinnor använder man ofta det här signalordet obemärkt, man ville nå kvinnor som inte ville bli bemärkta utan hålla sin graviditet hemlig.

Hittills har Johanna Sköld och hennes kollega kartlagt ungefär 200 hem som var verksamma från 1910-talet och framåt.
– Och på de här förlossningshemmen kunde mammorna också ta in innan graviditeten började synas. Det är också en viktig del av det här.

Förlossningshemmen hade varierande standard. Kyrkoherden Hagbard Isberg tycker att de exploaterar mammor och barn då kvinnorna måste betala för allt. För förlossningen, eftervård och för att barnet ska få ett fosterhem. På tjugotalet börjar han göra inspektioner på hem i Hässleholmstrakten och skickar enkäter till kvinnor som tagit in där. 

– På ett ställe som han kallar fru S förlossningshem så svarar mamman så här om hur det var. "Fru S ville icke ha några barn på sitt förlossningshem, hon sade mig att det var bäst att omedelbart resa med barnet". Så här är ett exempel på en mamma som får lämna ifrån sig barnet direkt efter förlossningen. Ibland lade man ett täcke över ansiktet på mamman för att hon inte skulle se barnet och så skickades barnet till ett spädbarnshem eller till fosterföräldrar som väntade i faggorna.

Mer om förlossningshemmen kan du höra i P4-dokumentären Abortören som finns i appen Sveriges Radio play.