Försäkringen kanske inte gäller om det blir problem på utlandsresan

3:40 min

Nu börjar allt fler personer att planera resor utomlands. Men det finns flera saker att tänka på innan man reser. Om det till exempel blir problem med covidpasset eller coronatestet så gäller inte reseskyddet i hemförsäkringen.

Anna-Karin Baltzari Danfors är chef för Konsumenternas försäkringsbyrå. Hon tror att många som tänker resa inte vet detta.

– Jag är rädd för det. Pusta inte ut för att du har det här vaccinationsintyget, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Många längtar efter sol och bad, och vill resa utomlands. Och många längtar efter att besöka sin familj i andra länder. Nu när fler och fler blir vaccinerade så är det också fler som bokar resor.

Anna-Karin Baltzari Danfors är chef för oberoende Konsumenternas försäkringsbyrå, som ger människor råd och hjälp om pensioner och försäkringar. Hon säger att det finns mycket att ha koll på innan man reser. Det räcker inte att ha ett intyg på att man är vaccinerad, eller att man har ett negativt coronatest.

Om man får problem så måste man troligen betala själv, och får inte hjälp från sin hemförsäkring. Det kan till exempel vara att flyget blir försenat så att coronatestet blir för gammalt. Eller att ett land inför nya regler för karantän, så att man inte kan resa som man tänkt.

– Om man reser i sommar så måste man ha otroligt bra koll på hur de här vaccinationspassen eller covidintygen gäller. Och man måste vara medveten om att eventuellt strul och merkostnader, det får du stå för själv, säger Anna-Karin Baltzari Danfors till Ekonomiekot.

Man måste också veta vilka länder Sveriges Utrikesdepartement, UD, avråder från att resa till. Just nu är det de flesta länder utanför EU. Många försäkringar gäller inte om man reser till ett land som UD avråder från.

En annan sak att tänka på är om man har varit sjuk och besökt läkare de senaste tre månaderna. Då gäller oftast inte reseskyddet i hemförsäkringen. Därför är det bra att kontakta sitt försäkringsbolag innan resan och fråga vad som gäller. Det säger Anna-Karin Baltzari Danfors från Konsumenternas försäkringsbyrå till Ekonomiekot.

– Kontakta ditt hemförsäkringsbolag och be att få ett så kallat förhandsbesked, om du har varit sjuk. Så att du är säker på att din reseförsäkring gäller.