Försäljningen av mat på internet ökar

2:32 min

Under pandemin började många handla mat på internet. Försäljningen av mat på internet har fortsatt öka i år. Det rapporterar SVT.

De flesta stora mataffärer har också butiker på internet. Man kan beställa mat som levereras hem till dörren. Eller så packar butiken maten i kassar, och så åker man och hämtar kassarna. Då behöver man inte gå in i butiken. Det finns också flera stora matbutiker som bara säljer på internet.

Under pandemin har många undvikit att gå till butiker och vara nära andra människor. Försäljningen av mat på internet har ökat mycket, rapporterar SVT. Under 2020 handlade folk 4,8 procent av maten på internet. I år har det fortsatt att öka. Fram till april i år köpte folk 7,4 procent av maten på internet.

Carl Eckerdal jobbar på Livsmedelsföretagen, en organisation för företag som säljer mat och andra livsmedel. Han tror att folk kommer fortsätta handla mat på internet, efter pandemin. Folk som har blivit vana vid det, kommer att fortsätta, tror han. Det säger han till SVT.

– Har man lärt sig att hitta till nätbutiken, och liksom lärt sig att hantera de här webbsidorna på ett smidigt sätt, så att man lägger allt mindre effektiv tid när man gör sina beställningar, så tror jag att man hittar tillbaka till näthandeln. Den har nog kommit för att stanna, och den lär nog fortsätta växa, säger Carl Eckerdal.

En kvinna som handlar i en matbutik säger att hon kommer fortsätta handla vissa matvaror på internet. Sådana varor som man handlar mycket av och lagrar hemma. Men färska varor kommer hon att gå till butiken och handla, säger hon till SVT.

– Jag kommer i alla fall att fortsätta köra hemleverans av bulkvaror. Men för färskvarudelen kommer jag nog alltid gå till butik.